Robimy zupę pomidorową!
Myśląc o zupie pomidorowej do głowy uderza nam smak babcinej zupy pomidorowej przyrządzanej z pomidorów wyhodowanych w przydomowej szklarni. Jej smak był iście wyjątkowy, a podane do niej własnoręcznie robione zacierki komponowały się z jej kwaskowością wprost idealnie!
My zupełnie rozmarzyliśmy się na wspomnienie tamtych czasów, dlatego chcemy przedstawić Wam dziś recepturę na wyśmienitą w smaku zupę pomidorową!
Aby ją przyrządzić, potrzebować będziemy warzywnego lub mięsnego wywaru (rosół będzie najlepszą opcją), kilograma jędrnych, mocno dojrzałych pomidorów, kilku marchewek, 1/2 selera, 2 ząbków czosnku, kiści bazylii, natki pietruszki, łyżki masła, pół szklanki śmietany 12%, soli i pieprzu.
Do wybranego przez siebie wywaru dodajemy obrany i pokrojony na drobno seler oraz marchewkę, po czym stawiamy go na ogień. W tym czasie do rondelka wrzucamy umyte i pokrojone na części pomidory - gotujemy je do momentu, aż skórka oddzieli się od miąższu i zyskamy swego rodzaju "koncentrat". Czosnek obieramy, kroimy na drobno i podsmażamy na maśle.
Kiedy warzywa w bulionie będą miękkie, dokładamy do nich przelane przez sitko pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki - całość rozdrabniamy blenderem na gładką, kremową masę. Do zupy dodajemy jeszcze soli i pieprzu do smaku.
Fot. Fotolia
Gotowe danie podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, udekorowane świeżą bazylią lub pietruszką. Świetnym dodatkiem do tej zupy są grzanki z razowego chleba.
Dlaczego warto sięgać po zupę pomidorową?
Kremowa zupa pomidorowa jest doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarte w pomidorach związki wywierają bowiem korzystny wpływ na zdrowie człowieka!
W pomidorach wykorzystywanych do zupy obecny jest likopen, czyli czerwony barwnik z rodziny karotenoidów, który zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych.
Nie brakuje w nich także witaminy A, C, E, K, a także wartościowych minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, ale również rzadko występujących w produktach żywnościowych mikroelementów: miedzi, kobaltu i manganu!
Spożywanie pomidorów bezpośrednio oraz w zupach pozytywnie wpłynie na zdrowie cukrzyków oraz osób cierpiących na schorzenia związane z układem krążenia - warzywa te świetnie obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi!
Potrawy z pomidorami są polecane też dla wszystkich dbających o formę i odchudzających się - dostarczają znikomej ilości kalorii, a zawarty w pomidorach błonnik zapewnia uczucie sytości na długi czas!
Z czym serwować zupę pomidorową?
Upodobania smakowe to indywidualna sprawa każdego smakującego zupę pomidorową - jedni jadają ją solo, inni z najróżniejszymi dodatkami. Jakimi?
Ten niezaprzeczalny przysmak kuchni polskiej jada się najczęściej z makaronem (tzw. świderkami), ryżem, zacierkami, lanymi kluseczkami lub mięsnymi i warzywnymi pulpecikami.
W przypadku zupy kremowej są to grzanki, groszek ptysiowy, łyżka gęstej śmietany, plasterek mozzarelli, szczypta cynamonu i oczywiście mnóstwo ziół: bazylia, natka pietruszki czy koperek!
Nasze zupy pomidorowe
Zupy pomidorowe jeść można zarówno na ciepło, jak i na zimno - w postaci chłodników, a szczególnie uwielbianego w Hiszpanii gazpacho! W naszym kraju jest mnóstwo receptur na tę popularną zupę - babcie przekazały ją naszym mamom, one z kolei nam! Niejednokrotnie korzystamy z tych klasycznych przepisów ale wzbogacamy je także o własne dodatki, tworząc w ten sposób coś pysznego i oryginalnego!
Jeśli lubicie innowacyjne i ciekawie doprawione dania, postawcie na kremową zupę z pomidorów z dodatkiem mleka koksowego, musztardy i sosu sojowego!
Ciekawym przepisem jest także pomidorowa zupa z sojowymi klopsikami przygotowanymi z suszonych ziaren soi, cebuli, czosnku i aromatycznej pietruszki.
Fot. Fotolia
Nie wiemy jak Wy, ale my narobiliśmy sobie ogromnej ochoty na domową zupę pomidorową. Dodawajcie ciekawe przepisy opatrzone zdjęciami - jesteśmy ciekawi, jakie warianty zaproponujecie!
Myśląc o zupie pomidorowej do głowy uderza nam smak babcinej zupy pomidorowej przyrządzanej z pomidorów wyhodowanych w przydomowej szklarni. Jej smak był iście wyjątkowy, a podane do niej własnoręcznie robione zacierki komponowały się z jej kwaskowością wprost idealnie!
My zupełnie rozmarzyliśmy się na wspomnienie tamtych czasów, dlatego chcemy przedstawić Wam dziś recepturę na wyśmienitą w smaku zupę pomidorową!
Aby ją przyrządzić, potrzebować będziemy warzywnego lub mięsnego wywaru (rosół będzie najlepszą opcją), kilograma jędrnych, mocno dojrzałych pomidorów, kilku marchewek, 1/2 selera, 2 ząbków czosnku, kiści bazylii, natki pietruszki, łyżki masła, pół szklanki śmietany 12%, soli i pieprzu.
Do wybranego przez siebie wywaru dodajemy obrany i pokrojony na drobno seler oraz marchewkę, po czym stawiamy go na ogień. W tym czasie do rondelka wrzucamy umyte i pokrojone na części pomidory - gotujemy je do momentu, aż skórka oddzieli się od miąższu i zyskamy swego rodzaju "koncentrat". Czosnek obieramy, kroimy na drobno i podsmażamy na maśle.
Kiedy warzywa w bulionie będą miękkie, dokładamy do nich przelane przez sitko pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki - całość rozdrabniamy blenderem na gładką, kremową masę. Do zupy dodajemy jeszcze soli i pieprzu do smaku.
Fot. Fotolia
Gotowe danie podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, udekorowane świeżą bazylią lub pietruszką. Świetnym dodatkiem do tej zupy są grzanki z razowego chleba.
Dlaczego warto sięgać po zupę pomidorową?
Kremowa zupa pomidorowa jest doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarte w pomidorach związki wywierają bowiem korzystny wpływ na zdrowie człowieka!
W pomidorach wykorzystywanych do zupy obecny jest likopen, czyli czerwony barwnik z rodziny karotenoidów, który zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych.
Nie brakuje w nich także witaminy A, C, E, K, a także wartościowych minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, ale również rzadko występujących w produktach żywnościowych mikroelementów: miedzi, kobaltu i manganu!
Spożywanie pomidorów bezpośrednio oraz w zupach pozytywnie wpłynie na zdrowie cukrzyków oraz osób cierpiących na schorzenia związane z układem krążenia - warzywa te świetnie obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi!
Potrawy z pomidorami są polecane też dla wszystkich dbających o formę i odchudzających się - dostarczają znikomej ilości kalorii, a zawarty w pomidorach błonnik zapewnia uczucie sytości na długi czas!
Z czym serwować zupę pomidorową?
Upodobania smakowe to indywidualna sprawa każdego smakującego zupę pomidorową - jedni jadają ją solo, inni z najróżniejszymi dodatkami. Jakimi?
Ten niezaprzeczalny przysmak kuchni polskiej jada się najczęściej z makaronem (tzw. świderkami), ryżem, zacierkami, lanymi kluseczkami lub mięsnymi i warzywnymi pulpecikami.
W przypadku zupy kremowej są to grzanki, groszek ptysiowy, łyżka gęstej śmietany, plasterek mozzarelli, szczypta cynamonu i oczywiście mnóstwo ziół: bazylia, natka pietruszki czy koperek!
Nasze zupy pomidorowe
Zupy pomidorowe jeść można zarówno na ciepło, jak i na zimno - w postaci chłodników, a szczególnie uwielbianego w Hiszpanii gazpacho! W naszym kraju jest mnóstwo receptur na tę popularną zupę - babcie przekazały ją naszym mamom, one z kolei nam! Niejednokrotnie korzystamy z tych klasycznych przepisów ale wzbogacamy je także o własne dodatki, tworząc w ten sposób coś pysznego i oryginalnego!
Jeśli lubicie innowacyjne i ciekawie doprawione dania, postawcie na kremową zupę z pomidorów z dodatkiem mleka koksowego, musztardy i sosu sojowego!
Ciekawym przepisem jest także pomidorowa zupa z sojowymi klopsikami przygotowanymi z suszonych ziaren soi, cebuli, czosnku i aromatycznej pietruszki.
Fot. Fotolia
Nie wiemy jak Wy, ale my narobiliśmy sobie ogromnej ochoty na domową zupę pomidorową. Dodawajcie ciekawe przepisy opatrzone zdjęciami - jesteśmy ciekawi, jakie warianty zaproponujecie!
Weronika91
SylaUla
Magdalena88
Jagodowa