Rzodkiewka jest jedną z odmian rzodkwi zwyczajnej. Jej smakiem możemy cieszyć się już od przedwiośnia (chociaż w początkowym okresie trzeba uważać z jej jedzeniem, bo nowalijki zawierają dużo niezdrowych nawozów mineralnych) .
Rzodkiewka - kalorie i wartości odżywcze
Rzodkiewka idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas diety. Jest niskokaloryczna - w 100 g warzywa znajduje się zaledwie 15 kalorii. Oprócz tego taka porcja rzodkiewek zawiera:
Rzodkiewka jest bogata w minerały: potas, magnez, żelazo, siarkę, wapń, cynk czy fosfor. Oprócz tego również ma witaminy: C, A, B6, K, ryboflawinę , tiaminę, niacynę oraz kwas foliowy. Warzywo jest uważane za naturalny antybiotyk i podnosi odporność organizmu.
Rzodkiewki – zastosowanie
Rzodkiewki można jeść samodzielnie – jako przekąskę lub dodawać do kanapek i sałatek. Bardzo smaczną surówką są plasterki rzodkiewek zmieszane z jogurtem naturalnym i doprawione solą.
Rzodkiewka - kalorie i wartości odżywcze
Rzodkiewka idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas diety. Jest niskokaloryczna - w 100 g warzywa znajduje się zaledwie 15 kalorii. Oprócz tego taka porcja rzodkiewek zawiera:
- białko – 1,10 g
- węglowodany – 2 g
- tłuszcze – 0,1 g
Rzodkiewka jest bogata w minerały: potas, magnez, żelazo, siarkę, wapń, cynk czy fosfor. Oprócz tego również ma witaminy: C, A, B6, K, ryboflawinę , tiaminę, niacynę oraz kwas foliowy. Warzywo jest uważane za naturalny antybiotyk i podnosi odporność organizmu.
Rzodkiewki – zastosowanie
Rzodkiewki można jeść samodzielnie – jako przekąskę lub dodawać do kanapek i sałatek. Bardzo smaczną surówką są plasterki rzodkiewek zmieszane z jogurtem naturalnym i doprawione solą.
Polecane przepisy do kategorii Rzodkiewka
Sortuj wg: