Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Barszcz czerwony Asus

Barszcz czerwony Asus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz biały na żeberkach

Barszcz biały na żeberkach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie Asus

Karp w galarecie Asus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki na pianie

Faworki na pianie

olmanka olmanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Murzynek babuni

Murzynek babuni

leonek2000 leonek2000

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek

Mazurek

suri29 suri29

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel wigilijny

Kisiel wigilijny

lipka02 lipka02

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Murzynek

Murzynek

neniaxd neniaxd

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik na szybko

Piernik na szybko

neniaxd neniaxd

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gorące całuski

Gorące całuski

Karola0 Karola0

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tradycyjny żurek

Tradycyjny żurek

kajol695 kajol695

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

agaa_r agaa_r

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chruściki

Chruściki

Karola0 Karola0

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki zaparzane

Pączki zaparzane

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączusie serowe

Pączusie serowe

edytaha edytaha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Danuta Prorok Danuta Prorok

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: