Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Dip musztardowy

Dip musztardowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dip żurawinowy

Dip żurawinowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dip awokado

Dip awokado

6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

schab z kurkami

schab z kurkami

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

bażant po polsku

bażant po polsku

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Staropolski sandacz

Staropolski sandacz

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rolada z boczku

Rolada z boczku

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jogurtowiec trio

Jogurtowiec trio

joan851 joan851

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Andrut

Andrut

krzyssiu_o1995 krzyssiu_o1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chleb razowy

Chleb razowy

krzyssiu_o1995 krzyssiu_o1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

chleb

chleb

krzyssiu_o1995 krzyssiu_o1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos

Bigos

krzyssiu_o1995 krzyssiu_o1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: