Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sernik zebra

Sernik zebra

luna luna
26

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort dla Mamy.

Tort dla Mamy.

msewka msewka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki

Paszteciki

Ann Ann
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka puchowa

Babka puchowa

kuchenka kuchenka
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab z rozmarynem

Schab z rozmarynem

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik puszek

Piernik puszek

lucyna19 lucyna19
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Piegusek

Ciasto Piegusek

dora dora

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort kakaowy

Tort kakaowy

k.tyczynski k.tyczynski
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogonki.

Ogonki.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe pierniczki

Domowe pierniczki

dorjana dorjana
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Donaty

Donaty

bernika bernika
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pączki

pączki

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

eliza739 eliza739

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski

Sos tatarski

katarzynka455 katarzynka455

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: