Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

mazurek piaskowy

mazurek piaskowy

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Love

Ciasto Love

PaniTereska PaniTereska
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik

Piernik

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sos grzybowy

sos grzybowy

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka kawowa

Babka kawowa

mała czarna mała czarna
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla makowa

Strucla makowa

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort czekoladowy "Ela"

Tort czekoladowy "Ela"

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponkowe kwiatuszki.

Oponkowe kwiatuszki.

Agunia Agunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

ewaeu ewaeu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nugat mojej mamy

Nugat mojej mamy

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

faworki

faworki

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: