Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sos tatarski Eli

Sos tatarski Eli

eli_555 eli_555
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosowe owieczki

Kokosowe owieczki

luna luna
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

góralka góralka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik czarownicy

Sernik czarownicy

Pyza Pyza
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Baby zwyczajne

Baby zwyczajne

Pyza Pyza
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ćwikła z  chrzanem

Ćwikła z chrzanem

Pyza Pyza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha owocowa

Pascha owocowa

Pyza Pyza
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka faszerowane Pyzy

Jajka faszerowane Pyzy

Pyza Pyza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka ananasowa

Babka ananasowa

Pyza Pyza
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

żurek wielkanocny

żurek wielkanocny

bogda46 bogda46
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sernik na zimno

sernik na zimno

bogda46 bogda46
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

piernik

piernik

bogda46 bogda46
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser jeżynowy.

Deser jeżynowy.

msewka msewka
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

rolada śląska

rolada śląska

bogda46 bogda46

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: