Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Mandarynkowa pokusa

Mandarynkowa pokusa

luna luna
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kukułczanka Pyzy

Kukułczanka Pyzy

Pyza Pyza
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybka babka Ewci

Szybka babka Ewci

dommagda dommagda
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kuleczki z Fety

Kuleczki z Fety

luna luna
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sernik

sernik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Amsterdamska

Babka Amsterdamska

luna luna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet Pani Wiesi

Pasztet Pani Wiesi

dommagda dommagda

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Orzechowiec

Orzechowiec

luna luna
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

ewelinuśka ewelinuśka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

luna luna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje królewski pierożki

Moje królewski pierożki

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla brzoskwiniowa

Strucla brzoskwiniowa

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

kokolata kokolata
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks

Keks

Triniti Triniti
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z mandarynkami

Sernik z mandarynkami

luna luna
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łopatka pieczona.

Łopatka pieczona.

msewka msewka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: