Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Pascha z truskawkami

Pascha z truskawkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha z czereśniami

Pascha z czereśniami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha kokosowa

Pascha kokosowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

oponki

oponki

Tyna Tyna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

Bogdano Bogdano
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klops wg gargamela

Klops wg gargamela

bernika bernika
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rolada schabowa

Rolada schabowa

iwa643 iwa643
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lekki bigosik

Lekki bigosik

rozanka rozanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybki makowiec

Szybki makowiec

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa wigilijna

Zupa wigilijna

mysza13k mysza13k

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

KiciuniaAmorek KiciuniaAmorek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

kissandra kissandra

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Torcik z Linzu

Torcik z Linzu

kontakt1982 kontakt1982
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: