Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta

HM HM

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka porowa

Sałatka porowa

JaMajka JaMajka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smaczna baba wielkanocna

Smaczna baba wielkanocna

HM HM
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

JaMajka JaMajka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Poncz z advokatem

Poncz z advokatem

luna luna
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

vi vi
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks

Keks

góralka góralka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

zewa zewa
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe oponki

Serowe oponki

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biszkopt cappuccino.

Biszkopt cappuccino.

msewka msewka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Muffiny z ananasem.

Muffiny z ananasem.

msewka msewka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki.

Faworki.

Agunia Agunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki Pyzy

Pączki Pyzy

Pyza Pyza
22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: