Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Deser sylwestrowy

Deser sylwestrowy

anullka7 anullka7
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka włoska

Sałatka włoska

elutka elutka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar z łososia

Tatar z łososia

RoMaDan RoMaDan
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

pusieczek2@wp.pl pusieczek2@wp.pl
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Egzotyczny Grey

Egzotyczny Grey

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigosiki z lina

Bigosiki z lina

Amberr8 Amberr8
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek drożdzowy

Mazurek drożdzowy

elutka elutka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Masa do piernika

Masa do piernika

booboo booboo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z dzika

Kotlety z dzika

elutka elutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kulebiak

Kulebiak

booboo booboo
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona cielęcina

Pieczona cielęcina

elutka elutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: