Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Czerwony barszcz

Czerwony barszcz

zuzi zuzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keksik

Keksik

Mizolec Mizolec

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pieczona

Gęś pieczona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik na biszkopcie

Sernik na biszkopcie

Bahus Bahus
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik gotowany

Sernik gotowany

anullka7 anullka7
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka Kasi

Ciasteczka Kasi

hoffija44 hoffija44
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzan z jabłkami

Chrzan z jabłkami

misiol misiol

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy chrzan

Domowy chrzan

zuzi zuzi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Supermazurek

Supermazurek

zuzi zuzi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

Querubinn Querubinn

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka

Uszka

aneciulka151 aneciulka151

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort kokosowy

Tort kokosowy

PaniTereska PaniTereska
35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort bezowy

Tort bezowy

PaniTereska PaniTereska
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: