Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sernik bez sera

Sernik bez sera

sebek2002 sebek2002
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Baba wielkanocna z orzechami

Baba wielkanocna z orzechami

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka domowa

Babka domowa

PaniTereska PaniTereska

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Gabi99 Gabi99
16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort ananasowy

Tort ananasowy

PaniTereska PaniTereska
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab faszerowany

Schab faszerowany

pinecha pinecha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z kakaem

Babka z kakaem

Persik Persik
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki schabowe

Roladki schabowe

pinecha pinecha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mój bigos

Mój bigos

msewka msewka
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klops

Klops

Natala1210 Natala1210
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nadziewane jajka

Nadziewane jajka

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek z makiem

Placek z makiem

msewka msewka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z pieczarek

Sałatka z pieczarek

msewka msewka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

msewka msewka
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzie z miodem

Śledzie z miodem

msewka msewka
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Katarzynka

Ciasto Katarzynka

msewka msewka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: