Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Pierniczki

Pierniczki

emmusia390 emmusia390
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

Amberr8 Amberr8
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba zapiekana

Ryba zapiekana

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka

Babka

magda2685 magda2685
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia wigilijna

Kutia wigilijna

Bahus Bahus
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

Anusia Anusia
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sola w sosie greckim

Sola w sosie greckim

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź zielony

Śledź zielony

radek001700 radek001700
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z makiem

Kluski z makiem

sandra200 sandra200
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

jadzia jadzia
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka ze śliwkami

Żeberka ze śliwkami

mgg1 mgg1
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Justyna33 Justyna33
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: