Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Babka z bakaliami

Babka z bakaliami

eluchap eluchap
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka w paski

Babka w paski

Ilonar2301 Ilonar2301

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka wielkanocna 2

babka wielkanocna 2

ADAIDA ADAIDA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna

Julia2603 Julia2603
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

renatka1 renatka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Kasja1986 Kasja1986

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

agula30 agula30
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka waniliowa

Babka waniliowa

Bernadetta Bernadetta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka waniliowa

Babka waniliowa

ewaeu ewaeu
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka ucierana szybka

Babka ucierana szybka

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: