Dania, desery i ciasta z truskawkami
Czerwone, pachnące i słodkie truskawki! Nie sposób się im oprzeć. W połowie czerwca to one opanowują nasze kuchnie. Koktajle, tarty, sałatki, naleśniki, pierogi i ciasta z truskawkami smakują rewelacyjnie. Truskawki w cukrze, truskawki ze śmietaną, truskawki w czekoladowym sosie – sposobów na truskawki jest wiele.
Wysoka zawartość witaminy C i żelaza to pozasmakowe argumenty przemawiające na korzyść truskawek. Jednak prawda jest taka, że chyba nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia tych pysznych owoców. Z truskawek w mgnieniu oka można wyczarować rewelacyjne desery, w postaci koktajlu z truskawek, domowych lodów z truskawkami czy też panna cotty z pysznym musem truskawkowym. Truskawki królują także w ciastach. W tej dziedzinie prym wiedzie niezastąpiony biszkopt z truskawkami i galaretką, tuż za nim plasuje się sernik z truskawkami oraz puszyste ciasto drożdżowe i delikatne tarty.
Jednak truskawki to nie tylko desery. Coraz śmielej dodajemy je do wytrawnych sałatek. W towarzystwie mięs, serów i sałat również im do twarzy. Niezawodnie sprawdzają się także jako nadzienie do naleśników i pierogów. Nic więc dziwnego, że w sezonie trudno nam powstrzymać truskawkowe szaleństwo!
Zdjęcie: Fotolia
Czerwone, pachnące i słodkie truskawki! Nie sposób się im oprzeć. W połowie czerwca to one opanowują nasze kuchnie. Koktajle, tarty, sałatki, naleśniki, pierogi i ciasta z truskawkami smakują rewelacyjnie. Truskawki w cukrze, truskawki ze śmietaną, truskawki w czekoladowym sosie – sposobów na truskawki jest wiele.
Wysoka zawartość witaminy C i żelaza to pozasmakowe argumenty przemawiające na korzyść truskawek. Jednak prawda jest taka, że chyba nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia tych pysznych owoców. Z truskawek w mgnieniu oka można wyczarować rewelacyjne desery, w postaci koktajlu z truskawek, domowych lodów z truskawkami czy też panna cotty z pysznym musem truskawkowym. Truskawki królują także w ciastach. W tej dziedzinie prym wiedzie niezastąpiony biszkopt z truskawkami i galaretką, tuż za nim plasuje się sernik z truskawkami oraz puszyste ciasto drożdżowe i delikatne tarty.
Jednak truskawki to nie tylko desery. Coraz śmielej dodajemy je do wytrawnych sałatek. W towarzystwie mięs, serów i sałat również im do twarzy. Niezawodnie sprawdzają się także jako nadzienie do naleśników i pierogów. Nic więc dziwnego, że w sezonie trudno nam powstrzymać truskawkowe szaleństwo!
Zdjęcie: Fotolia
Polecane przepisy do kategorii Truskawki
Sortuj wg: