Pieczone ziemniaki to rarytas, który jest rozchwytywany w mgnieniu oka. Przepołowione i napełnione kremową sałatką stanowią idealną całość. Przygotowując je w piekarniku, należy pamiętać, aby temperatura była odpowiednio wysoka i dostosowana do wielkości ziemniaków.
Do pieczenia warto używać odmian mączystych, które zachowują odpowiednie właściwości podczas konkretnej obróbki termicznej. Irga lub Irys będzie najlepszym wyborem do pieczonych ziemniaków z serem lub masłem i rozmarynem.
Jak upiec ziemniaki?
Składniki:
• 3 duże ziemniaki (najlepiej odmiany Irga lub Irys)
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
• Nagrzej wstępnie piekarnik do 250 stopni Celsjusza.
• Dokładnie oczyść ziemniaki szczoteczką kuchenną pod bieżąca wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli występują niechciane „oczka” oraz inne skazy pozbywamy się ich za pomocą nożyka.
• Natrzyj ziemniaki oliwą z oliwek za pomocą dłoni lub pędzelka do rozprowadzania tłuszczu.
• Ziemniaki natrzyj solą i grubo zmielonym pieprzem.
• Nadziej widelcem ziemniaki w paru miejscach – to ułatwi ulatywanie pary wodnej podczas ich pieczenia.
• Połóż ziemniaki na paterze wyłożonej folią do pieczenia i piecz przez 50 minut.
Jak długo piec ziemniaki w piekarniku?
Pieczenie ziemniaków jest zależne od wielu czynników – piekarnika, odmiany wybranego warzywa oraz wielkości.
Średniej wielkości kartofle możemy przygotować w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut lub w 150 stopniach Celsjusza przez około 60 minut.
Dobrym sposobem jest, aby przed włożeniem ziemniaków do piekarnika, podpiec je przez 4 minuty w mikrofali. To pozwoli skrócić czas przygotowania potrawy.
Zabezpieczając skórkę ziemniaka folią do pieczenia upewniamy się ,że powierzchnia nie ulegnie zwęgleniu, w przypadku delikatniejszych odmian.
Do pieczenia warto używać odmian mączystych, które zachowują odpowiednie właściwości podczas konkretnej obróbki termicznej. Irga lub Irys będzie najlepszym wyborem do pieczonych ziemniaków z serem lub masłem i rozmarynem.
Jak upiec ziemniaki?
Składniki:
• 3 duże ziemniaki (najlepiej odmiany Irga lub Irys)
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
• Nagrzej wstępnie piekarnik do 250 stopni Celsjusza.
• Dokładnie oczyść ziemniaki szczoteczką kuchenną pod bieżąca wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli występują niechciane „oczka” oraz inne skazy pozbywamy się ich za pomocą nożyka.
• Natrzyj ziemniaki oliwą z oliwek za pomocą dłoni lub pędzelka do rozprowadzania tłuszczu.
• Ziemniaki natrzyj solą i grubo zmielonym pieprzem.
• Nadziej widelcem ziemniaki w paru miejscach – to ułatwi ulatywanie pary wodnej podczas ich pieczenia.
• Połóż ziemniaki na paterze wyłożonej folią do pieczenia i piecz przez 50 minut.
Jak długo piec ziemniaki w piekarniku?
Pieczenie ziemniaków jest zależne od wielu czynników – piekarnika, odmiany wybranego warzywa oraz wielkości.
Średniej wielkości kartofle możemy przygotować w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut lub w 150 stopniach Celsjusza przez około 60 minut.
Dobrym sposobem jest, aby przed włożeniem ziemniaków do piekarnika, podpiec je przez 4 minuty w mikrofali. To pozwoli skrócić czas przygotowania potrawy.
Zabezpieczając skórkę ziemniaka folią do pieczenia upewniamy się ,że powierzchnia nie ulegnie zwęgleniu, w przypadku delikatniejszych odmian.