Przetwory z warzyw

Słoiczek z własnym wyrobem to prawdziwy hit - a przy okazji dobry pomysł na prezent dla znajomych czy krewnych. Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się, jak stworzyć warzywne przetwory godne polecenia, a przede wszystkim - spróbowania!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przetwory z warzyw
Dobre, bo domowe!

Nie ma potrzeby, by zwracać uwagę na sklepowe przetwory, które pełne są niezidentyfikowanych konserwantów, ulepszaczy smaku i barwników! Naszym zdaniem tradycję robienia domowych weków należy kultywować, gdyż to ona kształtuje naszą tożsamość! A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

W zimie często brakuje nam smaku i zapachu warzyw. Najlepiej zatem własnoręcznie utrwalić wspomnienie po nich w postaci cennych przetworów. W porównaniu ze sklepowymi są nie tylko zdrowsze, ale mogą także stanowić doskonały prezent dla Waszych bliskich!

Jeśli zamierzasz przygotować  przetwory na zimę, pamiętaj: kupuj warzywa wyłącznie dojrzałe, świeże i kształtne - bez plamek, przebarwień, ani śladów zepsucia. Tylko wykorzystując świeże sztuki będziesz mieć pewność, że przetrwają długie miesiące i nie osadzi się na nich niepożądana pleśń!

Kiszone ogórki wg czekoladka_m  Marynowana papryka

Sposoby na warzywa

Przygotowując weki, stosować możemy różnego rodzaju zabiegi, które pozwolą na bezpieczne i długotrwałe zabezpieczenie warzyw w słoikach, przed szkodliwie działającymi na nie czynnikami środowiska. Podstawowym i najbardziej znanym sposobem na zachowanie smaku warzyw na zimowe dni jest kiszenie, czyli inaczej kwaszenie. Metoda ta pozwala na zachowaniu cennych witamin i minerałów zawartych w warzywach - sprzyja temu kwaśne, beztlenowe środowisko.. W ten sposób najczęściej przyrządzamy kapustę, ogórki lub buraki.

Kolejny "zabieg" jaki wykonujemy na warzywach to marynowanie. Sposób ten pozwala na dodanie warzywom bardziej wyrazistego smaku i charakteru. Marynary bowiem, przyrządzane są na bazie intensywnego w smaku octu. Ponieważ szkodzi on zdrowiu, wykorzystać można bardziej tolerowany przez organizm ocet winny lub jabłkowy, a także kwasek cytrynowy. Marynowaniu poddajemy grzyby, cebulę, ogórki, paprykę czy cukinię.

 Solenie to patent, w którym konserwuje się warzywa poprzez zasypanie ich solą lub zalewą z jej stężonym roztworem. Sposób warto wypróbować na włoszczyźnie, którą dodać można następnie do zupy, sosu lub gulaszu.

Popularną metodą konserwowania warzyw jest również suszenie, które polega na usunięciu z produktu wody poprzez podwyższenie temperatury. Suszenie sprawia, że duża część witamin i minerałów ulega zniszczeniu, ale - co ciekawe - podczas suszenia warzywa zyskują bardziej wyrazisty aromat i smak.
 
Świeże walory warzyw zachowamy dzięki mrożeniu! Podane mocnemu ochłodzeniu produkty nie stracą cennych właściwości odżywczych, smakowych, a także naturalnego koloru! Tej metodzie poddawać możemy wszystkie ulubione warzywa!
 
Spróbujcie tego!

Zaczynacie uzupełniać swoją spiżarnię o pyszne przetwory? Wśród nich niech nie zabraknie znakomitych i wyrazistych w smaku buraczków mix w słoiku dodanych przez mysza75 oraz kiszonych ogórków wg czekoladka_m! Te zasobne w witaminę C smakołyki, staną się idealną przekąską lub dodatkiem do mięsnych dań.

W Waszych drogocennych, słoikowych zbiorach nie może zabraknąć także popularnych korniszonów od lalunia i chrupiącej marynowanej papryki udostępnionej przez jaga85! Obie propozycje wzbogacone zostały o esencjonalny czosnek, ziele angielskie, chrzan i koper.

Ciekawym i oryginalnym pomysłem na zachowanie darów lata będzie dynia marynowana z marchewką.  Autorka receptury – kloruś, do przetworu dodała idealnie współgrające ze sobą składniki, które dodatkowo genialnie podkreślają smak dyni!

Pysznym zapasem na zimę jest niewątpliwie sałatka wielowarzywna, która doskonale nada się do obiadu. Migotka28 proponuje by dowolnie zmieniać proporcję wykorzystywanych przez siebie warzyw.

Dynia marynowana z marchewką

Zajęliście się już uzupełnianiem pustych regałów w spiżarni? Pomyślcie o tym - warto przygotować nawet symboliczną ilość, by w zimę móc zajadać się smakami lata. Zachęcamy!

Polecamy: 20 pomysłów na przetwory warzywne >>>