Jak zrobić nachos z tortilli?

Nachos z tortilli z piekarnika lub patelni to szybka, ciepła przekąska. Kukurydziane lub pszenne placki smaruje się olejem, dzieli na 8 części i piecze do zbrązowienia.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić nachos z tortilli?
fot. Fotolia
Nachosy można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jako dodatek sprawdzą się dipy warzywne oraz sosy serowe i typu salsa.

Jak samemu przyrządzić nachos z tortilli

Największa porcja nachos na świecie, wpisana do Księgi rekordów Guinnessa w 2011 roku, ważyła ponad 1,8 tony. Aby zrobić nachosy z tortilli, nie trzeba używać aż po około 200 kilogramów sosów serowego oraz salsa. Warto jednak przestrzegać kilku poniższych zasad:
  • Gotowe tortille, kukurydziane bądź pszenne, znacznie ułatwiają pracę. Można je również mrozić, rozłożone na płasko i rozdzielone np. papierem do pieczenia i szybko rozmrażać w mikrofalówce.
  • Najlepiej piec je w rozgrzanym piekarniku na papierze pergaminowym, aby nie przywierały do blachy i się nie kruszyły.
  • Nachosy z tortilli robi się z natłuszczonych olejem z jednej strony placków, ułożonych do pieczenia wilgotną stroną do góry.
  • Warto poprzecinać tortille na nachosy ostrym nożem jeszcze przed pieczeniem – skróci to czas ich przygotowania w piekarniku.
  • Nachos zyskują wspaniałą chrupkość dopiero po upieczeniu, wyjęciu ich z piekarnika i wystygnięciu. Lepiej  nie piec ich dłużej niż 10-15 minut.
  • Warto eksperymentować z aromatycznymi sosami do nachos. Najpopularniejszy jest serowy sos do nachos, który można przygotować z kostek różnych serów, rozpuszczonych w garnuszku, dobrze wymieszanych i porządnie doprawionych pieprzem ziołowym i papryczką chili.