Nachosy można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jako dodatek sprawdzą się dipy warzywne oraz sosy serowe i typu salsa.
Jak samemu przyrządzić nachos z tortilli
Największa porcja nachos na świecie, wpisana do Księgi rekordów Guinnessa w 2011 roku, ważyła ponad 1,8 tony. Aby zrobić nachosy z tortilli, nie trzeba używać aż po około 200 kilogramów sosów serowego oraz salsa. Warto jednak przestrzegać kilku poniższych zasad:
Jak samemu przyrządzić nachos z tortilli
Największa porcja nachos na świecie, wpisana do Księgi rekordów Guinnessa w 2011 roku, ważyła ponad 1,8 tony. Aby zrobić nachosy z tortilli, nie trzeba używać aż po około 200 kilogramów sosów serowego oraz salsa. Warto jednak przestrzegać kilku poniższych zasad:
- Gotowe tortille, kukurydziane bądź pszenne, znacznie ułatwiają pracę. Można je również mrozić, rozłożone na płasko i rozdzielone np. papierem do pieczenia i szybko rozmrażać w mikrofalówce.
- Najlepiej piec je w rozgrzanym piekarniku na papierze pergaminowym, aby nie przywierały do blachy i się nie kruszyły.
- Nachosy z tortilli robi się z natłuszczonych olejem z jednej strony placków, ułożonych do pieczenia wilgotną stroną do góry.
- Warto poprzecinać tortille na nachosy ostrym nożem jeszcze przed pieczeniem – skróci to czas ich przygotowania w piekarniku.
- Nachos zyskują wspaniałą chrupkość dopiero po upieczeniu, wyjęciu ich z piekarnika i wystygnięciu. Lepiej nie piec ich dłużej niż 10-15 minut.
- Warto eksperymentować z aromatycznymi sosami do nachos. Najpopularniejszy jest serowy sos do nachos, który można przygotować z kostek różnych serów, rozpuszczonych w garnuszku, dobrze wymieszanych i porządnie doprawionych pieprzem ziołowym i papryczką chili.