Tortilla, czyli płaskie placki, w które zawijamy podsmażone mięso, ryby, warzywa, czy nawet owoce bez problemu zakupimy w wielu sklepach. Jednak przygotowanie ich w domu nie wymaga od nas specjalnego trudu, więc czemu nie spróbować.
Jak zrobić ciasto na tortille?
Jakiej użyć mąki do zrobienia tortilli?
Do przygotowania tego dania możemy użyć wielu rodzajów mąki. Tradycyjnie jest to mąka kukurydziana, można użyć także pszennej, nawet pełnoziarnistej lub gryczanej. Dodatek mąki pszennej jest wskazany ponieważ poprawia elastyczność powstającego ciasta.
Jak zrobić ciasto na tortille?
- Do przygotowania tortilli potrzebujemy 2 szklanki mąki, 160 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju i szczyptę soli.
- Składniki mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy przez kilka minut. Odkładamy je na 20 minut, po tym czasie dzielimy je na 8-10 równych części.
- Wałkujemy na cienkie placki i smażymy na patelni z nieprzywieralną powłoką nie dodając już tłuszczu. Trwa to krótko, bo po 30-40 cm z każdej strony.
- Ważne, by nie pozostawiać placków na patelni zbyt długo, ponieważ zrobią się twarde i kruche, będzie problem z zawijaniem w nie nadzienia.
- Dzięki dodatkowi gorącej wody nasze ciasto będzie bardzo miękkie, delikatne i łatwo będzie się rozwałkowywać.
- Jeśli chcemy przechować gotowe placki na przykład na następny dzień zawińmy je szczelnie w folie i włóżmy do lodówki.
Jakiej użyć mąki do zrobienia tortilli?
Do przygotowania tego dania możemy użyć wielu rodzajów mąki. Tradycyjnie jest to mąka kukurydziana, można użyć także pszennej, nawet pełnoziarnistej lub gryczanej. Dodatek mąki pszennej jest wskazany ponieważ poprawia elastyczność powstającego ciasta.
SylaUla