Jak zawijać tortillę?

  • 1

Zawinięcie tortilli w taki sposób, aby się nie rozpadła nie jest trudne. Wystarczy kilka ruchów, by cieszyć się pysznym daniem. Istnieje wiele metod zawijania tortilli, które zależą od typu potrawy, jaką serwujemy.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak zawijać tortillę?
fot. Fotolia
Dań z tortillą jest sporo. Enchilady, burrito, quesadille czy nawet kebaby. Do każdej z nich potrzebna jest świadomość odpowiedniego zawinięcia tortilli tak, aby się nie rozpadła. Metod jest kilka a większość zapewnia utrzymanie się farszu w ryzach.

Jak zwijać tortillę?

Sposobów na zawijanie tortilli jest sporo. Oto kilka najpopularniejszych metod składania ciasta:
  • Rulon*: Farsz umieszcza się z jednej strony placka a następnie zwija w rulon. Ten sposób świetnie się sprawdza przy zimnych przekąskach z tortilli z dodatkiem serów i gęstych sosów oraz enchiladzie. Rulon należy później pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wrap: Farsz umieszcza się na środku tortilli. Dół placka zagina się do góry i kładzie na farsz. Następnie nakłada się oba boki i dość mocno zaciska. Taki sposób zawijania tortilli sprawdza się przy kebabach, wrapach na gorąco i na zimno.
  • Burrito: Farsz umieszcza się na środku tortilli. Górę i dół placka nakłada się na farsz. Następnie składa się jeden z boków i zawija całość drugim. Jak nazwa wskazuje – ta metoda świetnie się sprawdza przy burrito.
  • Quesadilla: Farsz umieszcza się na całej jednej połowie placka a następnie przykrywa drugą połową. Całość kroi się na trójkąty.
  • Fajita: Farsz umieszcza się na środku tortilli. Dół placka nakłada się na farsz, podobnie jeden z boków. Następnie całość zwija się w rulon w kierunku drugiego boku, górę zostawiając otwartą. Jest to pewna modyfikacja wrapa, umożliwiająca na szczelniejsze zamknięcie nadzienia w środku.
*Ważne: Podane nazwy sposobów zawijania są przykładowe - mogą funkcjonować również inne, opisujące dokładnie tę samą metodę.

Co zrobić, by tortilla się nie rozwinęła?

Nawet najciaśniej zawinięta tortilla może się rozwinąć. Może to wynikać z ilości nałożonego farszu, jakości samego placka lub naszej niedostatecznie dobrej techniki. Można temu zaradzić, zawijając danie dodatkowo w folię aluminiową lub, w przypadku przystawek, zabezpieczając je wykałaczkami. Innym sposobem jest podsmażenie jej na elektrycznym grillu lub opiekaczu do kanapek. Dzięki temu, elementy tortilli scalą się ze sobą, co zapobiegnie rozpadowi potrawy.