Podstawa meksykańskiej kuchni
Tortilla, czyli meksykański placek, jest podstawą wielu meksykańskich dań. Burrito, taco, enchilada czy quesadilla – wszystkie one powstają na bazie tortilli, jednak można z niej zrobić wiele więcej!
Tortille jadali już Aztekowie czy Majowie 12 tysięcy lat temu! Jest to rodzaj płaskiego chleba, który może być miękki lub chrupiący, powstaje z mąki kukurydzianej albo pszennej.
Placki tortilla można kupić gotowe w sklepie, można je też przygotować samemu od podstaw. Przepis na domowe tortille podaje RoMaDan oraz mela25 - placki na tortille. Swój przepis ma też Katarzyna J. - domowe placki tortilli.
Gotowe tortille wypełnia się mięsno-warzywnym farszem i zawija na przykład w...
Burrito – czyli pszeniczna tortilla, lekko zgrillowana i wypełniona farszem z mięsa (najczęściej wołowego), ryżu i różnych warzyw – kukurydzy, pomidorów, sałaty, fasoli i wykończona roztopionym żółtym serem. W dobrym burrito tortilla szczelnie owija farsz, tak aby nie wypadł – sama nazwa burrito tłumaczy się jako „osiołek” ze względu na rzekome podobieństwo zawiniętej tortilli do oślego ucha.
Wśród przepisów na gotujmy warto zwrócić uwagę na propozycję Konczi - burrito z mięsem mielonym i pieczarkami albo Pasi-brzucha - burrito.
Tortilla to bardzo wdzięczny produkt - można w nią zawinąć niemal wszystko, a i tak będzie smacznie. Tak jak u Koper, która zawinęła kurczaka z dodatkami - między innymi mango i rukolą, zbysiowa - panierowanego kurczaka i warzywa. thegrooba, która sięgnęła po inspirację aż na Daleki Wschód - po tortille z kuleczkami i chińskim sosem.
Sałata, szpinak i kabanos? To tortilla autorstwa berniki.
Taco to natomiast tortilla kukurydziana, usmażona na chrupko o zwiniętych brzegach, które wręcz proszę się o dodatek pysznego farszu!
Oto przepis na klasyczne taco z kurczakiem i fasolą.
Pieczone i grillowane, czyli...
Enchilada to z kolei miękka tortilla wypełniona farszem, pokryta pomidorowym ostrym sosem z dodatkiem chilli i tartym serem, a potem pieczona w piekarniku, do czasu rozpuszczenia sera.
Więcej o enchilladas i sosach, z którymi się je podaje możecie przeczytać tutaj w artykule cherry - Czym jest enchilada i z czym ją podać? A tutaj możecie zapoznać się z przepisem na enchiladas z kurczakiem.
Ser łączy je z quesadillas, czyli meksykańskimi tostami – pszenna tortilla pokryta roztopionym serem, farszem i złożona na pół. Przyrządza się ją na patelni, najczęściej z kurczakiem.
Quasadilla z boczkiem i kurczakiem - to propozycja berniki. Z chili con carne podaje quesedillas anemon. Warto spróbować też ją z kurkowym nadzieniem.
Tortilla, czyli meksykański placek, jest podstawą wielu meksykańskich dań. Burrito, taco, enchilada czy quesadilla – wszystkie one powstają na bazie tortilli, jednak można z niej zrobić wiele więcej!
Tortille jadali już Aztekowie czy Majowie 12 tysięcy lat temu! Jest to rodzaj płaskiego chleba, który może być miękki lub chrupiący, powstaje z mąki kukurydzianej albo pszennej.
Placki tortilla można kupić gotowe w sklepie, można je też przygotować samemu od podstaw. Przepis na domowe tortille podaje RoMaDan oraz mela25 - placki na tortille. Swój przepis ma też Katarzyna J. - domowe placki tortilli.
Gotowe tortille wypełnia się mięsno-warzywnym farszem i zawija na przykład w...
Burrito – czyli pszeniczna tortilla, lekko zgrillowana i wypełniona farszem z mięsa (najczęściej wołowego), ryżu i różnych warzyw – kukurydzy, pomidorów, sałaty, fasoli i wykończona roztopionym żółtym serem. W dobrym burrito tortilla szczelnie owija farsz, tak aby nie wypadł – sama nazwa burrito tłumaczy się jako „osiołek” ze względu na rzekome podobieństwo zawiniętej tortilli do oślego ucha.
Wśród przepisów na gotujmy warto zwrócić uwagę na propozycję Konczi - burrito z mięsem mielonym i pieczarkami albo Pasi-brzucha - burrito.
Tortilla to bardzo wdzięczny produkt - można w nią zawinąć niemal wszystko, a i tak będzie smacznie. Tak jak u Koper, która zawinęła kurczaka z dodatkami - między innymi mango i rukolą, zbysiowa - panierowanego kurczaka i warzywa. thegrooba, która sięgnęła po inspirację aż na Daleki Wschód - po tortille z kuleczkami i chińskim sosem.
Sałata, szpinak i kabanos? To tortilla autorstwa berniki.
Taco to natomiast tortilla kukurydziana, usmażona na chrupko o zwiniętych brzegach, które wręcz proszę się o dodatek pysznego farszu!
Oto przepis na klasyczne taco z kurczakiem i fasolą.
Pieczone i grillowane, czyli...
Enchilada to z kolei miękka tortilla wypełniona farszem, pokryta pomidorowym ostrym sosem z dodatkiem chilli i tartym serem, a potem pieczona w piekarniku, do czasu rozpuszczenia sera.
Więcej o enchilladas i sosach, z którymi się je podaje możecie przeczytać tutaj w artykule cherry - Czym jest enchilada i z czym ją podać? A tutaj możecie zapoznać się z przepisem na enchiladas z kurczakiem.
Ser łączy je z quesadillas, czyli meksykańskimi tostami – pszenna tortilla pokryta roztopionym serem, farszem i złożona na pół. Przyrządza się ją na patelni, najczęściej z kurczakiem.
Quasadilla z boczkiem i kurczakiem - to propozycja berniki. Z chili con carne podaje quesedillas anemon. Warto spróbować też ją z kurkowym nadzieniem.