Mięsa smażone na tłuszczu częściowo go pochłaniają i dlatego stają się bardzo kaloryczne, natomiast warzywa gotowane w wodzie tracą sporą część wartości odżywczych, ponieważ woda wypłukuje witaminy i minerały. Smażenie 1. Najlepiej smażyć bez użycia tłuszczu na patelniach grillowych pokrytych warstwą odpowiedniego teflonu i patelniach ceramicznych. Bardzo ważne jest, aby naczynie miało grube dno. 2. Zwykłą patelnie też można przygotować do smażenia beztłuszczowego. Wysypujemy na nią warstwę grubej soli i podgrzewamy, aż kryształki zaczną podskakiwać. Usuwamy sól i już można smażyć. Piekarnik 1. Zapiekanki, ryby, mięsa, warzywa bez użycia tłuszczu z łatwością przyrządza się w garnku rzymskim. To gliniane naczynie przed użyciem należy wymoczyć w wodzie, którą lekko nasiąknie, a następnie odda pieczonej potrawie dzięki czemu danie się nie przypali. 2.Idealnym rozwiązaniem jest też pieczenie w rękawach foliowych. Odbywa się ono znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób, a mięsa, ryby, warzywa są wprost idealne. Na parze 1. W garnkach o bardzo grubym dnie można ułożyć przyprawione warzywa i mięso, przykryć i ogrzewać. Składniki puszczą soki, które zaczną parować i skraplać się na pokrywce. To w zupełności wystarczy, aby danie gotować bez tłuszczu - i tak się nie przypali. 2. Można też składniki włożyć do metalowego koszyczka, umieścić w garnku z niewielką ilością wrzątku, przykryć i tak gotować lub ułożyć w specjalnym urządzeniu - parowarze.