Bułkę tartą możesz zrobić z resztek dowolnego pieczywa. Preferowane jest jednak to zwykłe białe. Ale smak bułki tartej wzbogaci dodatek kromki chleba razowego lub pełnoziarnistego.
Resztki chleba i bułki należy ususzyć. Aby z nich uzyskać tartą bułkę wystarczy, że kawałki pieczywa:
1. zmielisz w maszynce do mięsa (ręcznej lub elektrycznej)
2. rozdrobnisz w malakserze na najwyższych obrotach
3. zetrzesz na tarce tzw. do ziemniaków
4. zmiksujesz je blenderem
5. włożysz w lnianą szmatkę i utłuczesz wałkiem do ciasta.
Resztki chleba i bułki należy ususzyć. Aby z nich uzyskać tartą bułkę wystarczy, że kawałki pieczywa:
1. zmielisz w maszynce do mięsa (ręcznej lub elektrycznej)
2. rozdrobnisz w malakserze na najwyższych obrotach
3. zetrzesz na tarce tzw. do ziemniaków
4. zmiksujesz je blenderem
5. włożysz w lnianą szmatkę i utłuczesz wałkiem do ciasta.
Krystian