Rodzaje mąki

Ja zawsze miałam z tym problem - którą mąkę wybrać. Mam nadzieję że dzięki mojej poradzie nie będziecie mieli z tym problemu!

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Rodzaje mąki
fot. Adobe stock

Typy mąki - do czego pasuje konkretny typ?

  • mąka tortowa Typ 400 i 450 - świetna do biszkoptów
  • mąka wrocławska Typ 500 - nadaje się do ciast francuskich, półfrancuskich i drożdżowych
  • mąka poznańska Typ 500 - idealna na kluski, pierogi, do pizz i sosów
  • mąka krupczatka Typ 500 - sprawdza się w ciastach kruchych, półkruchych oraz na makarony
  • mąka luksusowa Typ 550 - dobra do ciast drożdżowych i tych, które wymagają smażenia
  • mąka makaronowa Typ 650 - polecana do pieczenia ciemnych ciast, bułeczek, pierników i jako zagęszczacz do zupy
  • mąka żytnia chlebowa Typ 720 - sprawdza się przy wypieku chleba
  • mąka pszenna chlebowa Typ 850 - nadaje się do pieczenia chleba
  • mąka sitkowa Typ 1400 - polecana do wypieku pieczywa
  • mąka graham Typ 1850 - świetna do pieczywa
  • mąka razowa Typ 2000 - idealna do pieczenia odpowiedniego rodzaju pieczywa
  • mąka pełnego przemiału Typ 3000. W zależności z jakiej rośliny otrzymujemy mąkę, takie potem ma ona właściwości.

Rodzaje mąki odpowiednie do wypieku chleba

  • Mąka żytnia
Nadaje się do pieczenia chleba. Pieczywo z niej wykonane jest ciemne i dość zwarte. By uzyskać lekkie wypieki miesza się ją z pszenną. Specjaliści od domowego wyrobu chleba polecają by do pszennych wypieków dodawać choć odrobinę mąki razowej, wtedy nabiorą one kwaskowatego smaku.
  • Mąka orkiszowa
Doskonała do wypieku pieczywa. Chleb powstały z tej mąki jest dość zwarty i się nie kruszy.
  • Mąka jęczmienna
Sprawdza się w kuchni jako domieszka do pieczywa żytniego lub pszennego. Zazwyczaj powoduje zbicie miąższu, ale za to odwdzięcza się dobrym smakiem pieczywa.
  • Mąka pszenna
Zawiera sporo błonnika, pod warunkiem, że została odpowiednio przetworzona.
  • Mąka sojowa
Warto mieć jej choć odrobinę w kuchni, jeśli chcemy przyrządzić smaczny chleb domowej roboty. Jeśli jej trochę dodamy podczas pieczenia, opóźnimy proces czerstwienia.
  • Mąka gryczana
Mąka o dość charakterystycznym smaku goryczkowym. Dobrze sprawdza się w przepisach na naleśniki czy bliny. Dosypana do ciasta chlebowego nada mu intensywniejszy aromat.