Jak upiec chleb żytni?

Chleb żytni można upiec zarówno na zakwasie z mąki żytniej, jak i z użyciem drożdży piekarskich.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak upiec chleb żytni?
fot. Fotolia
Chleb żytni to jeden z najzdrowszych wypieków – wysoka zawartość błonnika i witamin B1 i B2 sprawia, że jest idealny dla osób na diecie. Sprawdź, jak go przygotować, aby za każdym razem był chrupiący i pachnący!

Jak zrobić chleb żytni?
  • Do przygotowania potrzebna będzie mąka żytnia, woda – na zakwas oraz do wypieku mąka żytnia, sól, kminek ( opcjonalnie), zakwas oraz ciepła woda.
  • Zaczynamy od przygotowania zakwasu żytniego na chleb. Wymaga to poświęcenia, jednak efekt za każdym razem rekompensuje czas oczekiwania.
  • Przygotowany zakwas mieszamy z ciepłą wodą oraz resztą składników do całkowitego połączenia się. W tym przypadku nie musimy dodatkowo wyrabiać i ugniatać ciasta.
  • Przykrywamy całość bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Oprósz blat kuchenny i ręce mąką, by ciasto nie przyklejało się do powierzchni.
  • Odbij masę parę razy od powierzchni blatu. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Włóż ciasto do wysmarowanej wcześniej formy do pieczenia. Natnij chleb kilkoma cięciami dla urozmaicenia wyglądu.
  • Piecz przez 45 minut do wyrośnięcia i utworzenia się złotobrązowej skórki.
  • Chleb jest gotowy do pokrojenia dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Jak upiec chleb żytni na drożdżach?
  • Do przygotowania będzie potrzebna mąka żytnia, mąka pszenna, woda, suche drożdże piekarnicze, sól, miód, kminek (opcjonalnie).
  • Wymieszaj dokładnie mąki, drożdże i sól ze sobą. W osobnej miseczce wymieszaj miód z ciepłą wodą.
  • Wlej przygotowaną mieszankę do całości i zagnieć przez 10 minut. Mąka żytnia wymaga czasu – zawiera mniej glutenu niż pszenna.
  • Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny.
  • Po tym czasie należy wyrobić ciasto na chleb ponownie w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Dodaj kminek.
  • Wykładamy chleb do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia.
  • Odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
  • Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza do uzyskania złotobrązowej skórki.