Domowy wypiek chleba - jak się za to zabrać?

  • 2

Zdrowy domowy chleb upieczesz z mąki i zakwasu bądź drożdży. Użyj mąki pszennej lub żytniej, a ciasto wyrób ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Zobacz jak łatwo upiec chleb w domu!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Domowy wypiek chleba - jak się za to zabrać?
fot. Adobe stock
Upieczenie chleba w domu wymaga odrobiny czasu i cierpliwości. Jednak walory smakowe i odżywcze, które daje własnoręcznie przygotowane domowe pieczywo są nie do zastąpienia i rekompensują cały nakład pracy. Przygotowując pieczywo w domu możemy kontrolować jakość i smak wypieku - mamy pewność, że nie znajdziemy w nim niechcianych dodatków.

Co jest potrzebne do wypieku chleba? 

Podstawowymi składnikami domowego chleba są mąka i zakwas lub drożdże. Aby zwiększyć wartość odżywczą wypieku do ciasta można dodać również różnego rodzaju nasiona np. sezam, słonecznik, pestki dyni, czarnuszkę lub suszone owoce np. śliwki, morele. Dzięki tym dodatkom chleb będzie bogatszy w witaminy i składniki mineralne. Jako wyposażenie, które będzie niezbędne do wypieku zdrowego chleba w domu z pewnością należy wymienić formę do pieczenia. Może to być metalowa keksówka, forma silikonowa, gliniana, a także żeliwny lub ceramiczny garnek.


zakwas chlebowy wyrabianie ciasta na chleb 
fot. Adobe Stock
 

Zobacz jak krok po kroku zrobić zakwas żytni na chleb.

Wypiek chleba – rodzaj i typ mąki

Mąka na chleb to kluczowy element domowego wypieku chleba. Z wielu rodzajów mąki najpopularniejsza jest mąka pszenna i żytnia. Warto sięgnąć po mąkę ekologiczną ze sprawdzonego źródła, ponieważ to ona odpowiada za finalny efekt naszego pieczywa.

Coraz częściej w naszych wypiekach pojawia się mąka orkiszowa, która jest bogatsza od mąki pszennej w składniki odżywcze, białko i witaminy z grupy B. Orkisz to pradawna odmiana pszenicy, który nie był poddany takim modyfikacjom jak pszenica zwyczajna i jest jej zdrowszą wersją.

Mąka orkiszowa jest nieco droższa od pszennej, lecz jej walory zdrowotne są nieporównywalne. Oprócz rodzaju ważny jest także typ mąki. Im wyższy, tym mąka jest grubsza, ciemniejsza i mniej oczyszczona, znajduje się w niej więcej otrąb, błonnika i składników odżywczych.
 
Najpopularniejsze typy mąki:
  • 00 to mąka włoska – całkowicie oczyszczona z dużą zawartością glutenu, idealna do pizzy
  • 450 mąka tortowa – lekkie ciasta, naleśniki, biszkopty
  • 500 mąka krupczatka – ciasta kruche i półkruche
  • 750 mąka chlebowa – chleb, bułki
  • 1400 mąka sitkowa – mąka z pełnego przemiału, idealna do wypieku pieczywa
  • 1850 graham - pieczywo
  • 2000 razowa – wypiek chleba, idealna do zrobienia zakwasu
Na półkach sklepowych znajdziemy oczywiście więcej typów mąki, tak samo jak rodzajów. Coraz popularniejsza staje się mąka bezglutenowa, z której również możemy wypiekać chleb i bułki. Do najpopularniejszych bezglutenowych mąk należy: mąka gryczana, mąka jaglana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa.
 
Wypróbuj przepis na bezglutenowy chleb gryczano-jaglany na zakwasie.

Wypiek chleba - etapy

Na wypiek domowego chleba składają się 4 etapy:
  • zakwas chlebowy (w słoiku mieszamy mąkę żytnią typ 2000 z wodą w proporcji 1:1, zakwas dokarmiamy przez co najmniej 4 dni)
  • zaczyn chlebowy (zakwas + mąka + woda), który powinien wyrastać ok. 8 godz.
  • ciasto właściwe (zaczyn + mąka + woda + dodatkowe składniki)
  • pieczenie chleba w piekarniku
Dowiedz się jak upiec pszenny chleb na zakwasie.

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym z końcówkami w kształcie haka. Chleb można przygotować i upiec także w specjalnej maszynie do chleba, która jest prosta w obsłudze. Pieczenie chleba trwa ok. godziny, następnie bochenek musi ostygnąć, aby miąższ poprawnie się uformował. Po tym procesie możemy cieszyć się kromką pysznego, domowego chleba.