Jak upiec zdrowy chleb w domu?

Zdrowy chleb piecze się w domu z mąki i zakwasu bądź drożdży. Używa się mąki pszennej i żytniej, a ciasto wyrabia ręcznie lub w automacie do chleba.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec zdrowy chleb w domu?
fot. Fotolia
Przygotowanie domowego pieczywa wymaga czasu i nakładu pracy. Jednak rekompensują to walory smakowe i odżywcze wypieku, jak również możliwość kontroli jakości składników.

Składniki domowego chleba

Podstawowymi składnikami domowego chleba są: mąka i zakwas (mąka + woda poddane fermentacji bakteryjnej) albo drożdże (szybszy w wykonaniu). Aby zwiększyć wartość odżywczą wypieku do ciasta można dodać również nasiona, np. sezam, słonecznik, pestki dyni lub owoce, np. suszone śliwki. Dzięki nim chleb będzie bogatszy w witaminy i składniki mineralne.

Wypiek chleba – wybór mąki ma znaczenie

Mąka na chleb może być pszenna i żytnia. Poleca się łączyć je w proporcji 2/3 pierwszej i 1/3 drugiej. Oprócz rodzaju ważny jest także typ mąki. Im wyższy, tym mąka jest grubsza i ciemniejsza i więcej znajduje się w niej otrąb, błonnika i składników odżywczych. Typ:
  • 750 to mąka chlebowa,
  • 1400 – mąka sitkowa (powstaje ze zmielonych całych ziaren zboża, przesiewana),
  • 1850 – graham (z całych ziaren, kilkakrotnie mielona),
  • natomiast 2000 – razowa (z całych ziaren, mielona raz).
Maki o typie 500 i 580 są bardzo jasne i miałkie – nadają się do wypieku bułek. Należy łączyć mąki jasne z jasnymi i ciemne z ciemnymi. W przeciwnym razie chleb może się kruszyć i być nierówny.

Zdrowy chleb domowy – przygotowanie

Na przygotowanie domowego chleba składają się 4 etapy:
  • zakwas chlebowy (do wysokiego naczynia wlewamy wodę, dodajemy mąkę do uzyskania konsystencji śmietany; przez kolejne 4-5 dni dodajemy niewielkie porcje mąki i wody),
  • zaczyn chlebowy (zakwas + mąka + woda), który powinien wyrastać ok. 8 godz.
  • ciasto właściwe(zaczyn + mąka + woda + dodatkowe składniki),
  • pieczenie chleba (w blaszce lub w foremce w piekarniku).
Ciasto można przygotować i piec w automacie – jest to maszyna do robienia chleba szczególnie wygodne dla osób często go pieczących, a nie mających zbyt dużo czasu na ręczne wyrabianie ciasta.