
Islandczycy wykazują zadziwiającą odporność na tzw. sezonowe zaburzenia afektywne, choć są one spowodowane głównie niedoborem światła słonecznego. Ich sekretna recepta na szczęście?Niektórzy uczenia sądzą, że tajemnica leży w oleju rybnym.
Typowy Islandczyk zjada pięć razy więcej ryb oraz innych produktów morza niż my. Niektóre badania wykazują,że w krajach, gdzie ryby często podaje się jako danie główne, odsetek osób z depresją jest niższy.
Naukowcy z uniwersytetu w Pittsburgu wykryli, że osoby mające wysoki poziom kwasów omega-3 we krwi są o 53% mniej zagrożone łagodną i średnią depresją. W jednym z badań osoby z depresją, które włączyły do diety suplementy z rybnego tłuszczu, miały łagodniejsze objawy i mniej nawrotów niż te, którym podano placebo.
Typowy Islandczyk zjada pięć razy więcej ryb oraz innych produktów morza niż my. Niektóre badania wykazują,że w krajach, gdzie ryby często podaje się jako danie główne, odsetek osób z depresją jest niższy.
Naukowcy z uniwersytetu w Pittsburgu wykryli, że osoby mające wysoki poziom kwasów omega-3 we krwi są o 53% mniej zagrożone łagodną i średnią depresją. W jednym z badań osoby z depresją, które włączyły do diety suplementy z rybnego tłuszczu, miały łagodniejsze objawy i mniej nawrotów niż te, którym podano placebo.