Rzeżucha nie tylko od święta

  • 4

Rzeżucha największą popularnością cieszy się w okresie wielkanocnym. Uważam, że to duży błąd, skoro można wykorzystywać jej zdrowotne właściwości przez cały rok.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rzeżucha nie tylko od święta
fot. Fotolia

Niewątpliwą zaletą rzeżuchy jest fakt, że bez żadnego problemu można hodować ją w domu. Wystarczy talerz, wata lub gaza, woda i nasionka. Choć wygląda niepozornie, bo jest dość drobna i delikatna, jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Można nawet spotkać się z twierdzeniem, że swoimi właściwościami przewyższa sporą ilość warzyw i owoców.

A jak konkretnie działa?
- wzmacnia naszą odporność
- zalecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy
- działa dezynfekująco
- działa moczopędnie
- wzmacnia włosy i paznokcie
- zapobiega wysypce trądzikowej
- oczyszcza krew
- reguluje przemianę materii
- poprawia pracę nerek
- łagodzi bóle stawowe
- obniża poziom cukru we krwi

Ponadto, rzeżucha zawiera dużo cennych witamin i minerałów, między innymi magnez, potas, chrom, wapń oraz witaminy C, B, D, PP, A.

Pewnie wielu z Was zastanawia się, w jaki sposób ją spożywać, do czego dodać, z czym jeść. Otóż rzeżuchę możemy dodawać do sałatek, surówek, różnego rodzaju past mięsnych, rybnych, twarożków, zup, pieczywa, warzyw. Ponieważ ma specyficzny i lekko ostrawy smak, świetnie „podkręci” naszą potrawę.

Rzeżuchę warto jeść nie tylko na zimno, w postaci świeżych kiełków czy listków. Nadaje się także do jedzenia na ciepło, np. do dań chińskich na bazie makaronu sojowego. Wystarczy ją lekko podsmażyć i dodać do potrawy.

Warto wprowadzić ją na stałe do diety, ponieważ już niewielka ilość dostarcza naszemu organizmowi solidną dawkę niezbędnych składników. Tak więc, niech zagości w naszych domach na stałe, nie tylko od święta!

Zobacz przepis na pyyyszną sałatkę z rzeżuchą >>>