CO TO JEST RZEŻUCHA?
Rzeżucha to rodzaj rośliny z rodziny kapustowatych, występujący na kuli ziemskiej w blisko 200 gatunkach, szczególnie na półkuli północnej. W Polsce wyodrębnić można około 9 odmian tej rośliny, a miejscem jej występowania są najczęściej wilgotne łąki i polany leśne.
Rzeżucha, chodź niepozorna z wyglądu, charakteryzuje się pikantnym, ostrym oraz intensywnym smakiem i zapachem.
CO KRYJE RZEŻUCHA?
Rzeżucha poza wyrazistym smakiem odznacza się także bogatymi właściwościami zdrowotnymi i kosmetycznymi! Jest ona źródłem wielu witamin - zwłaszcza witaminy C, PP, z grupy B, a także mikroelementów!
Zdjęcia: Fotolia
Ten zielony przysmak zjadany regularnie, pobudzi przemianę materii i zapobiegnie odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Roślina ta dzięki zawartej siarce poprawi również wygląd naszych włosów, skóry i paznokci, a dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego będzie idealna dla kobiet w ciąży, karmiących i wszystkich cierpiących na anemię. Rzeżucha to również źródło jodu, dlatego powinna znaleźć się na talerzach osób, borykających się z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą!
ZRÓBCIE TO SAMI!
Zbliżająca się Wielkanoc to idealny moment by zasadzić rzeżuchę i dzięki niej stworzyć sobie namiastkę utęsknionej wiosny! Jest ona symbolem odradzającego się życia i sił witalnych - zatem pełni zapału zabierajmy się do pracy!
Do wyhodowania rzeżuchy potrzebne będzie:
- ozdobne naczynie lub doniczka
- opakowanie nasion rzeżuchy
- wata, gaza bądź lignina
- woda
Pracę nad własną hodowlą rzeżuchy rozpocznijcie od wyłożenia wilgotną watą, gazą lub ligniną wybranego przez Was naczynia ( ilość uzależniona jest od wielkości pojemnika). Kolejnym krokiem będzie rozsypanie nasion na przygotowane podłoże i spryskanie ich wodą.
Pierwsze kiełki pojawią się już po ok. 2-4 dniach, ale pamiętajcie by przez cały okres uprawy regularnie je podlewać! Warto pamiętać również, że rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawicie ją w ciepłym i słonecznym miejscu.
RZEŻUCHA W KUCHNI
Odpowiednio wyrośniętą rzeżuchę ścinamy, siekamy i dowolnie wykorzystujemy! Genialnie smakuję dodana do twarożku, zupy, sałatki, pasty jajecznej czy pieczywa. Roślina ta dzięki ciekawemu wyglądowi, niczym zielona trawka ozdobi też parapet każdej kuchni czy Wielkanocny stół!
Zdjęcie: Fotolia
Również przepisy świąteczne staną się świetnym materiałem na wykorzystanie rzeżuchy! My szczególnie polecamy Wam skosztowanie wiosennego kremu ziemniaczanego z rzeżuchą bądź kolorowej i pełnej wartościowych składników sałatki z rzeżuchą!
Czy podobnie jak my uwielbiacie rzeżuchę? Jakie potrawy z jej udziałem przygotowujecie najczęściej? Czekamy na Wasze przepisy pełne tego wiosennego przysmaku. Do dzieła!
Rzeżucha to rodzaj rośliny z rodziny kapustowatych, występujący na kuli ziemskiej w blisko 200 gatunkach, szczególnie na półkuli północnej. W Polsce wyodrębnić można około 9 odmian tej rośliny, a miejscem jej występowania są najczęściej wilgotne łąki i polany leśne.
Rzeżucha, chodź niepozorna z wyglądu, charakteryzuje się pikantnym, ostrym oraz intensywnym smakiem i zapachem.
CO KRYJE RZEŻUCHA?
Rzeżucha poza wyrazistym smakiem odznacza się także bogatymi właściwościami zdrowotnymi i kosmetycznymi! Jest ona źródłem wielu witamin - zwłaszcza witaminy C, PP, z grupy B, a także mikroelementów!
Zdjęcia: Fotolia
Ten zielony przysmak zjadany regularnie, pobudzi przemianę materii i zapobiegnie odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Roślina ta dzięki zawartej siarce poprawi również wygląd naszych włosów, skóry i paznokci, a dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego będzie idealna dla kobiet w ciąży, karmiących i wszystkich cierpiących na anemię. Rzeżucha to również źródło jodu, dlatego powinna znaleźć się na talerzach osób, borykających się z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą!
ZRÓBCIE TO SAMI!
Zbliżająca się Wielkanoc to idealny moment by zasadzić rzeżuchę i dzięki niej stworzyć sobie namiastkę utęsknionej wiosny! Jest ona symbolem odradzającego się życia i sił witalnych - zatem pełni zapału zabierajmy się do pracy!
Do wyhodowania rzeżuchy potrzebne będzie:
- ozdobne naczynie lub doniczka
- opakowanie nasion rzeżuchy
- wata, gaza bądź lignina
- woda
Pracę nad własną hodowlą rzeżuchy rozpocznijcie od wyłożenia wilgotną watą, gazą lub ligniną wybranego przez Was naczynia ( ilość uzależniona jest od wielkości pojemnika). Kolejnym krokiem będzie rozsypanie nasion na przygotowane podłoże i spryskanie ich wodą.
Pierwsze kiełki pojawią się już po ok. 2-4 dniach, ale pamiętajcie by przez cały okres uprawy regularnie je podlewać! Warto pamiętać również, że rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawicie ją w ciepłym i słonecznym miejscu.
RZEŻUCHA W KUCHNI
Odpowiednio wyrośniętą rzeżuchę ścinamy, siekamy i dowolnie wykorzystujemy! Genialnie smakuję dodana do twarożku, zupy, sałatki, pasty jajecznej czy pieczywa. Roślina ta dzięki ciekawemu wyglądowi, niczym zielona trawka ozdobi też parapet każdej kuchni czy Wielkanocny stół!
Zdjęcie: Fotolia
Również przepisy świąteczne staną się świetnym materiałem na wykorzystanie rzeżuchy! My szczególnie polecamy Wam skosztowanie wiosennego kremu ziemniaczanego z rzeżuchą bądź kolorowej i pełnej wartościowych składników sałatki z rzeżuchą!
Czy podobnie jak my uwielbiacie rzeżuchę? Jakie potrawy z jej udziałem przygotowujecie najczęściej? Czekamy na Wasze przepisy pełne tego wiosennego przysmaku. Do dzieła!
karola25
marcinka
niezły kąsek