Cukier: powinniśmy używać cukru drobnego aby łatwo się rozprowadzał w cieście. Jeśli dodamy cukier puder ciasto jest w szczególności kruche.
Jajka: jeśli dodamy do ciasta żółtko łatwiej je wyrobimy, wypieki będą mieć ładną żółtą barwę. Białko powoduje że ciasto upieczone staje się zdecydowanie twardsze.
Masło: gdy wyrabiamy ciasto rękami masło powinno być dość zimne i twarde, gdy wyrabiamy mikserem masło powinno być chłodne, ale nie twarde.
Proszek do pieczenia: z własnego doświadczenia wiem że jeśli dodamy do ciasta łyżkę proszku do pieczenia o małej zawartości tłuszczu to ciasto będzie zdecydowanie kruche , ale smak będzie miało nie najlepszy.
Jajka: jeśli dodamy do ciasta żółtko łatwiej je wyrobimy, wypieki będą mieć ładną żółtą barwę. Białko powoduje że ciasto upieczone staje się zdecydowanie twardsze.
Masło: gdy wyrabiamy ciasto rękami masło powinno być dość zimne i twarde, gdy wyrabiamy mikserem masło powinno być chłodne, ale nie twarde.
Proszek do pieczenia: z własnego doświadczenia wiem że jeśli dodamy do ciasta łyżkę proszku do pieczenia o małej zawartości tłuszczu to ciasto będzie zdecydowanie kruche , ale smak będzie miało nie najlepszy.