Soczewica jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Uprawiana ze względu na smaczne nasiona w wielu krajach świata.
Mało kto wie jak wiele minerałów i witamin posiada ta roślina, są to m.in.:witaminy A, B1, B2, B6, witamina C i PP; składniki mineralne zawarte w soczewicy to : magnez, fosfor, wapń, potas, sód i żelazo.
Soczewica jest składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie, dobrym pomysłem jest przygotowywanie z niej zup, farszu do pierogów, jako dodatek do ryżów i makaronów. Podsumowując, sądzę, że choć jedno danie z soczewicą w tygodniowym menu jest wręcz wskazane.
Mało kto wie jak wiele minerałów i witamin posiada ta roślina, są to m.in.:witaminy A, B1, B2, B6, witamina C i PP; składniki mineralne zawarte w soczewicy to : magnez, fosfor, wapń, potas, sód i żelazo.
Soczewica jest składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie, dobrym pomysłem jest przygotowywanie z niej zup, farszu do pierogów, jako dodatek do ryżów i makaronów. Podsumowując, sądzę, że choć jedno danie z soczewicą w tygodniowym menu jest wręcz wskazane.