Soczewica i jej wspaniałe przymioty

Soczewica, kuzynka fasoli jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, głównie ze względu na olbrzymią zawartość białka, wapnia i żelaza.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Soczewica i jej wspaniałe przymioty
Soczewica jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Uprawiana ze względu na smaczne nasiona w wielu krajach świata.

Mało kto wie jak wiele minerałów i witamin posiada ta roślina, są to m.in.:witaminy A, B1, B2, B6, witamina C i PP; składniki mineralne zawarte w soczewicy to : magnez, fosfor, wapń, potas, sód i żelazo.

Soczewica jest składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie, dobrym pomysłem jest przygotowywanie z niej zup, farszu do pierogów, jako dodatek do ryżów i makaronów. Podsumowując, sądzę, że choć jedno danie z soczewicą w tygodniowym menu jest wręcz wskazane.