
Aby szparagi się nie rozgotowały.
Jeśli zawiniesz szczelnie główki szparagów w folię aluminiową, nie rozgotują się i nie rozpadną podczas gotowania.
Świeże szparagi.
Szparagi obiera się zaczynając od główki kierując się do ogonka. Odcinamy zwykle ok. 2cm ogonka który bywa wysuszony i nie nadaje się do zjedzenia. Aby sprawdzić czy szparagi są ugotowane należy nakłuć szparagi końcem noża. Szparagi są ugotowane jeśli nóź nie natrafia na opór.
Surowe szparagi można konserwować w lodowce max 48 godzin, najlepiej w pozycji pionowej, główkami do góry, owinięte w wilgotną ściereczkę.
Jeśli zawiniesz szczelnie główki szparagów w folię aluminiową, nie rozgotują się i nie rozpadną podczas gotowania.
Świeże szparagi.
Szparagi obiera się zaczynając od główki kierując się do ogonka. Odcinamy zwykle ok. 2cm ogonka który bywa wysuszony i nie nadaje się do zjedzenia. Aby sprawdzić czy szparagi są ugotowane należy nakłuć szparagi końcem noża. Szparagi są ugotowane jeśli nóź nie natrafia na opór.
Surowe szparagi można konserwować w lodowce max 48 godzin, najlepiej w pozycji pionowej, główkami do góry, owinięte w wilgotną ściereczkę.