Sposób na szparagi - porady

Szparagi obiera się zaczynając od główki kierując się do ogonka. Odcinamy zwykle ok. 2cm ogonka który bywa wysuszony ...

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Sposób na szparagi - porady
Aby szparagi się nie rozgotowały.
Jeśli zawiniesz szczelnie główki szparagów w folię aluminiową, nie rozgotują się i nie rozpadną podczas gotowania.

Świeże szparagi.
Szparagi obiera się zaczynając od główki kierując się do ogonka. Odcinamy zwykle  ok. 2cm ogonka który bywa wysuszony i nie nadaje się do zjedzenia. Aby sprawdzić czy szparagi są ugotowane należy nakłuć szparagi końcem noża. Szparagi są ugotowane jeśli nóź nie natrafia na opór.

Surowe szparagi można konserwować w lodowce max 48 godzin, najlepiej w pozycji pionowej, główkami do góry, owinięte w wilgotną ściereczkę.