Chipsy z jarmużu - zdrowa przekąska
Jarmuż coraz częściej zastępuje popularną sałatę - chętnie serwujemy na nim mięso, odkryliśmy, że ma wiele witamin, dlatego na jego bazie przygotowujemy zdrowe koktajle.
Nie wszyscy jednak wiedzą, jak smaczną przekąską są chipsy z jarmużu - robi się je bardzo szybko, dlatego są połączeniem fast foodu i superfoods, czyli produktów niezwykle cennych dla zdrowia.
Smak chipsów z jarmużu zależy głównie od użytych przypraw, dlatego łatwo przygotujemy chipsy łagodne, pikantne, o smaku czosnku czy saute.
Zobacz też nasze przepisy na jarmuż
Przepisy na chipsy z jarmużu
Paprykowe chipsy z jarmużu
- 200 g jarmużu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- szczypta chilli
Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 100 - 120 stopni i pieczemy przez ok. 7 minut, by były chrupiące, ale nie spalone.
Czosnkowe chipsy z jarmużu
-
100 g jarmużu (bez żyłek)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżeczki tartego parmezanu
Umyty i porwany jarmuż umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę i czosnek wmasuj w liście, następnie oprósz je pieprzem i solą, posyp parmezanem. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 3 - 5 minut, następnie pozostaw jeszcze przez 3 minuty na blasze, by stały się idealnie chrupiące.
Zobacz też przepis na chipsy z dyni
Sierra Papa
pyszalka