Jak zrobić chipsy z jarmużu?

  • 2

Sekretem udanych chipsów z jarmużu są: krótki czas pieczenia i odpowiednie przyprawy. Zobacz, jak upiec jarmuż!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
fot. Adobe stock

Chipsy z jarmużu - zdrowa przekąska


Jarmuż coraz częściej zastępuje popularną sałatę - chętnie serwujemy na nim mięso, odkryliśmy, że ma wiele witamin, dlatego na jego bazie przygotowujemy zdrowe koktajle.

Nie wszyscy jednak wiedzą, jak smaczną przekąską są chipsy z jarmużu - robi się je bardzo szybko, dlatego są połączeniem fast foodu i superfoods, czyli produktów niezwykle cennych dla zdrowia.

Smak chipsów z jarmużu zależy głównie od użytych przypraw, dlatego łatwo przygotujemy chipsy łagodne, pikantne, o smaku czosnku czy saute.

Zobacz też nasze przepisy na jarmuż

Przepisy na chipsy z jarmużu

Paprykowe chipsy z jarmużu

  • 200 g jarmużu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chilli
Jarmuż myjemy, wirujemy w wirówce do sałaty, osuszamy. Rwiemy na kawałki oddzielając twarde części. Oliwę mieszamy z papryką słodką i chilli, następnie jarmuż dokładnie maczamy w oliwie z przyprawami. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószamy solą.
Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 100 - 120 stopni i pieczemy przez ok. 7 minut, by były chrupiące, ale nie spalone.


chipsy z jarmużu

Czosnkowe chipsy z jarmużu

  • 100 g jarmużu (bez żyłek)

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki tartego parmezanu

Umyty i porwany jarmuż umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę i czosnek wmasuj w liście, następnie oprósz je pieprzem i solą, posyp parmezanem. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 3 - 5 minut, następnie pozostaw jeszcze przez 3 minuty na blasze, by stały się idealnie chrupiące.

Zobacz też przepis na chipsy z dyni