Jak zrobić kopytka z serem?

Ciasto na kopytka z serem robi się z mąki pszennej, ziemniaczanej, ziemniaków, twarogu, jaj, soli i oleju. Kopytka wrzuca się na gotującą osoloną wodę.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kopytka z serem?
fot. Fotolia
Kopytka z serem można serwować w różnych wersjach: na słodko z bułką tartą lub owocami, oraz na słono np. z sosem, ze śmietaną lub jako przysmażone kluseczki.

Jak przygotować kopytka z serem?

Różnica między tradycyjnymi kopytkami a kopytkami z serem, polega na tym, że do tych drugich dodaje się twaróg oraz jajko.
  • Do przygotowania kopytek z serem potrzeba ziemniaków, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, twarogu lub białego sera, jajek, soli oraz oleju.
  • Ziemniaki gotuje się, a po ich ostudzeniu i rozgnieceniu łączy z dwoma rodzajami mąki (pszenną i ziemniaczaną). Do całości dodaje się sól, jajo oraz ser i wyrabia się ciasto.
  • Z kawałków przygotowanego ciasta robi się wałek, który następnie kroi się na kopytka. Wielkość jest zależna od preferencji gospodyni – mogą być bardzo drobne lub większe - około 2 cm długości.
  • Kopytka wrzuca się na gotującą wodę z dodatkiem soli i oleju. Gotuje się je do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody, czyli około 1 minuty. Aby nie uszkodzić kopytek i odsączyć wodę, należy wyławiać je łyżką cedzakową.
Kopytka z serem na słono

Przygotowane kopytka z serem twarogowym można podawać w wersji na słono. Doskonale komponują się polane sosem, na przykład pieczarkowym czy roztopionym masłem. Inną propozycją jest serwowanie kopytek z mocno przyrumienioną na patelni bułką tartą bądź z gęstą śmietaną.

Kopytka z serem na słodko

Kopytka twarogowe podaje się również ze słodkimi dodatkami. Wśród nich można wyróżnić świeże owoce, między innymi truskawki, jagody, jabłka w postaci musu. Ponadto, smacznym połączeniem są kopytka z domowymi konfiturami, powidłami oraz z dżemem. Nierzadko są również zestawiane z bułką tartą lub masłem, a na wierzchu posypane cukrem.