Jak ugotować jajko na miękko?
To prostsze niż myślisz! Ważne jednak, by odmierzać czas co do minuty, z pewnością przyda ci się minutnik. Idealnie ugotowane jajko na miękko to takie, w którym żółtko pozostaje płynne, natomiast białko jest ścięte całkowicie.
Metoda gotowania jajek na miękko, polegająca na wkładaniu jajek do zimnej wody i liczeniu czasu gotowania od momentu zagotowania się wody to chyba najgorszy sposób z możliwych. Zawsze zamiast jajka na miękko otrzymasz jajko na twardo, ew. z żółtkiem przynajmniej do połowy twardym.
Aby ugotować jajko na miękko dostosuj czas gotowania jajek do ich rozmiaru, jajka zawsze powoli wkładaj do już gotującej się wody, a czas gotowania skrupulatnie kontroluj. Przed gotowaniem jajko trzeba wyjąć z lodówki by uzyskało temperaturę pokojową, a następnie umyć.
Ile minut gotować jajka na miękko:
- rozmiar S: 3 minuty
- rozmiar M: 4 minuty
- Rozmiar L: 5 minut.
Jeśli chcesz uzyskać jajko ugotowane na półmiękko, czyli takie, w którym żółtko nie jest całkiem płynne, gotuj je przez 6 minut (czas gotowania jajka zawsze licz od momentu zagotowania się wody).
Wypróbuj sprawdzone sposoby na faszerowane jajka.
Jak ugotować jajko na twardo?
Ugotowanie jajek na twardo jest zdecydowanie prostsze niż gotowanie ich na miękko, ale uwaga: jajek nie należy nigdy gotować zbyt długo, bo będą niesmaczne.
Aby ugotować jajka na twardo należy gotować je od 6 do 10 minut (w zależności od rozmiaru jajek).
O czym pamiętać gotując jajka na miękko i na twardo?
- dlaczego trzeba myć jajka?
- po co soli się wodę podczas gotowania jajek?
- co zrobić, aby jajka na twardo łatwo się obierały?
Zdecydowanie krócej gotuje się jajka przepiórcze - są średnio 3 razy mniejsze od kurzych.