Nie wyobrażamy sobie przygotowania wielu potraw bez dodatku jajek. Są jednak osoby, które nie mogą lub nie chcą ich spożywać. Okazuje się, że istnieje wiele możliwości zastąpienia tego składnika.
Mąka ziemniaczana
Mąka ziemniaczana jest produktem zawierającym skrobię. Używamy jej do wiązania kotletów, ciast, placków oraz do przygotowania kisielu.
Mąka sojowa
Mąka sojowa służy jako dodatek do wyrobu pieczywa, makaronów, wypieków słodkich i mleka sojowego. Posiada silne właściwości wiążące.
Mielone płatki owsiane
Zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia ( trzy razy tyle wody co płatków).Sklejają one dobrze ciasta oraz kotlety.
Siemię lniane
Nasiona lnu w przemyśle wykorzystuje się między innymi podczas procesu zagęszczania i wiązania wielu produktów. Siemię lniane używamy najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub ich zmieleniu. Można je dodawać w celu wiązania kotletów, czy ciast. Jajko zastąpimy dwoma łyżkami zmielonych nasion lnu zmieszanymi z 3 łyżkami wody.
Nasiona chia
Jedną łyżkę nasion zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do napęcznienie, miksujemy i mamy gotowy zamiennik jajka.
Dojrzały banan
Jest doskonałym zamiennikiem jajka w praktycznie wszystkich deserach oraz ciastach. Połowa banana odpowiada 1 jajku. Doskonale zagęszcza kremy nadając im jednocześnie słodki bananowy smak.
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy sprawdza się także przy pieczeniu muffinek i wilgotnych ciast. Zastosowanie 80 g musu zastępuje 1 jajko.
Aquafaba
Jest to woda pozostająca po ugotowaniu cieciorki można wykorzystać też zalewę z puszki. Posiada ona właściwości sklejające, zagęszczające, a nawet pieniące, dzięki czemu możemy przygotować z niej nawet bezę.
Mąka ziemniaczana
Mąka ziemniaczana jest produktem zawierającym skrobię. Używamy jej do wiązania kotletów, ciast, placków oraz do przygotowania kisielu.
Mąka sojowa
Mąka sojowa służy jako dodatek do wyrobu pieczywa, makaronów, wypieków słodkich i mleka sojowego. Posiada silne właściwości wiążące.
Mielone płatki owsiane
Zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia ( trzy razy tyle wody co płatków).Sklejają one dobrze ciasta oraz kotlety.
Siemię lniane
Nasiona lnu w przemyśle wykorzystuje się między innymi podczas procesu zagęszczania i wiązania wielu produktów. Siemię lniane używamy najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub ich zmieleniu. Można je dodawać w celu wiązania kotletów, czy ciast. Jajko zastąpimy dwoma łyżkami zmielonych nasion lnu zmieszanymi z 3 łyżkami wody.
Nasiona chia
Jedną łyżkę nasion zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do napęcznienie, miksujemy i mamy gotowy zamiennik jajka.
Dojrzały banan
Jest doskonałym zamiennikiem jajka w praktycznie wszystkich deserach oraz ciastach. Połowa banana odpowiada 1 jajku. Doskonale zagęszcza kremy nadając im jednocześnie słodki bananowy smak.
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy sprawdza się także przy pieczeniu muffinek i wilgotnych ciast. Zastosowanie 80 g musu zastępuje 1 jajko.
Aquafaba
Jest to woda pozostająca po ugotowaniu cieciorki można wykorzystać też zalewę z puszki. Posiada ona właściwości sklejające, zagęszczające, a nawet pieniące, dzięki czemu możemy przygotować z niej nawet bezę.
Jagodowa