Papryka posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia nastrój oraz odmładza. Należy również pamiętać, że w papryce odnajdziemy witaminy z grupy B oraz C, wapń, potas, magnez i żelazo. Co ważne z papryki można przyrządzić wiele pysznych i zdrowych dań. Poniżej znajdziecie niektóre przepisy na potrawy z papryką w roli głównej.
Papryka posiada najcenniejszą zaletę - potrafi świetnie podnieść smak potrawy. Zresztą spójrzcie sami. Cis proponuje nam na przystawkę sałatkę z roszponką i pieczoną papryką, która jest ukojeniem nie tylko dla oczu, ale i dla podniebienia. Miodowa papryka idealnie nadaje się na zimę, ponieważ jest zawekowana. Autorką przepisu na miodową paprykę jest iziona. Natomiast paulina57 poleca nam paprykę z niespodzianką z grilla. Brzmi kusząco prawda?
Papryka na 102
Każdy chyba próbował papryki faszerowanej. Jej wspaniały smak w połączeniu z mięsem mielonym jest niezapomniany. Babciagramolka zachęca nas do skosztowania papryki z mięsem, kaszą gryczaną i grzybami. Przyznacie, że jest to wyjątkowo smakowity miks. Elficzna natomiast, dzieli się pomysłem na paprykę nadziewaną wg Elfi. A może tak połączenie papryki faszerowanej z ciastem francuskim? Bardzo proszę. Taki przepis dodała peggi. Na koniec mamry również coś dla osób stosujących dietę bezmięsną. Iziona proponuje paprykę nadzianą ryżem.
Jeśli Wy również macie swoje sprawdzone przepisy na dania z papryką, zachęcamy do podzielenia się z nami. Aby to zrobić, wystarczy kliknąć w poniższy link.
Więcej przepisów na dania z tym składnikiem znajdziesz w kategorii Papryka>>>
olusssiAA