Suszone figi - oto powody, dla których warto je jeść!

Czy suszone figi to przekąska jakich wiele, czy może prawdziwa kopalnia witamin? Zobacz czy możesz jeść suszone figi na diecie i ile mają kalorii!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Suszone figi - oto powody, dla których warto je jeść!
fot. Adobe

Suszone owoce egzotyczne to dobry pomysł na zdrową przekąskę - zawsze wybieraj owoce suszone bez dodatków i konserwantów (pamiętaj, że owoce kandyzowane zawierają dużo dodatkowego cukru!). Dobrym wyborem będą też świeże owoce - zobacz, jak kupować świeże figi!

Suszone figi - wartości odżywcze


Suszone figi to zdrowa przekąska, która zawiera wyjątkowo dużo wapnia (w 100 g suszonych fig jest aż 162 mg wapnia, czyli właściwie tyle samo, ile w jednej szklance mleka). To właśnie z tego powodu po suszone figi powinny sięgać osoby starsze, zagrożone wystąpieniem osteoporozy oraz małe dzieci - wapń jest istotnym budulcem kości i zębów.

Figi zawierają także dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit, Z tego powodu warto je jeść zwłaszcza wtedy, gdy cierpisz na zaparcia. Z kolei wysoka zawartość żelaza zapobiega wystąpieniu anemii, a obecny w nich potas odpowiada za obniżenie ciśnienia.

Suszone figi są także bogate w magnez - ten pierwiastek jest odpowiedzialny m.in. za dobrą pamięć i koncentrację.

Jakie witaminy znajdziesz z suszonych figach?

Suszone figi to także skarbnica witamin. Znajdziesz w nich witaminę C, A, B1, B2,PP, B6, a także kwas foliowy.

Ile kalorii mają suszone figi?

100 g suszonych fig dostarcza 311 kcal, niższą wartość kaloryczną mają świeże figi. Z powodu wysokiej kaloryczności, a przede wszystkim dużej ilości cukru osoby odchudzające się powinny sięgać po suszone figi raczej sporadycznie. 

Jak suszyć figi?

Jeśli chcesz ususzyć świeże figi, możesz zrobić to samodzielnie! Wystarczy piekarnik lub suszarka, której używasz m.in. do suszenia grzybów. Świeże figi pokrój w plastry o grubości kilku milimetrów i susz w temperaturze nie większej niż 60 stopni w kilku cyklach kilkugodzinnych (całe suszenie zajmie więcej niż 1 dobę). Susz figi, aż utracą niemal całą wilgoć. Wtedy przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Wypróbuj przepis na ciasto bananowe z suszonymi figami.