Szafran

Szafran zwany jest „królem przy­praw "

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szafran
Kwiat krokusa ma tylko trzy „nitki" szafranu, więc na je­den funt (ok. 450g) szafranu potrzeba ok. siedemdziesięciu tysię­cy zerwanych ręcznie kwiatów Z tego powodu szafran jest bardzo drogą przyprawą, ale jego odrobina wystarcza na długi czas. Często spotyka się substytuty szafranu, jak np. płatki miodownika meliso­wego (Melitis mellissophyllum) lub płatki nagietka (Calendula offtci-nalis). Wyglądają podobnie i mają podobne zabarwienie, lecz nie ma­ją autentycznego zapachu. Szafran ma przyjemny i delikatny zapach. Służy do barwienia i aromatyzowania słodyczy, potraw z ryżu oraz napojów. Aby wydobyć z niego zapach i kolor, lekko podpraż go na sucho, pokrusz i zamocz w łyżce mleka. Następnie wlej tę odrobinę mleka do przyrządzanej potrawy. W handlu szafran występuje rów­nież w postaci sproszkowanej i wówczas jest dwukrotnie mocniejszy od „nitek", jednakże w tej postaci łatwiej go sfałszować.