Kwiat krokusa ma tylko trzy „nitki" szafranu, więc na jeden funt (ok. 450g) szafranu potrzeba ok. siedemdziesięciu tysięcy zerwanych ręcznie kwiatów Z tego powodu szafran jest bardzo drogą przyprawą, ale jego odrobina wystarcza na długi czas. Często spotyka się substytuty szafranu, jak np. płatki miodownika melisowego (Melitis mellissophyllum) lub płatki nagietka (Calendula offtci-nalis). Wyglądają podobnie i mają podobne zabarwienie, lecz nie mają autentycznego zapachu. Szafran ma przyjemny i delikatny zapach. Służy do barwienia i aromatyzowania słodyczy, potraw z ryżu oraz napojów. Aby wydobyć z niego zapach i kolor, lekko podpraż go na sucho, pokrusz i zamocz w łyżce mleka. Następnie wlej tę odrobinę mleka do przyrządzanej potrawy. W handlu szafran występuje również w postaci sproszkowanej i wówczas jest dwukrotnie mocniejszy od „nitek", jednakże w tej postaci łatwiej go sfałszować.