Jak zrobić risotto z kurczakiem?

Risotto z kurczakiem powstaje poprzez duszenie ryżu z bulionem i dodatkami na patelni do momentu, aż całość zgęstnieje. Całość oprósza się parmezanem i odrobiną masła.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić risotto z kurczakiem?
fot. Fotolia
Risotto to danie, które przygotowuje się stosunkowo długo. Jednak wysiłek, jaki mu poświęcimy, wart jest swojej ceny. Danie bowiem zachwyca swoją kremową konsystencją i wspaniałym smakiem. Jak je zrobić w wersji z kurczakiem?
 
Przepis na risotto z kurczakiem
 
Risotto z kurczakiem to znakomita propozycja obiadowa dla całej rodziny. Wart je przygotować również na spotkanie w większym gronie. Goście z pewnością będą zachwyceni!
  • Do przygotowania risotta z kurczakiem będą potrzebne: ryż lepkiej odmiany (np. arborio lub carnaroli), bulion z kurczaka, odrobina białego wytrawnego wina, cebulę, filet z kurczaka, grzyby leśne lub pieczarki (jeśli używamy suszonych – trzeba je wcześniej namoczyć), parmezan, masło, sól i pieprz do smaku. 
  • Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli.
  • Dodajemy niepłukany ryż i całość zalewamy chochlą bulionu i odrobiną wina.
  • Dusimy na małym ogniu.
  • W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 
  • Gdy ryż wchłonie płyn – dolewamy kolejną chochlę bulionu i odrobinę wina, dorzucamy pokrojone grzyby i mięso. 
  • Risotto cały czas mieszamy, aby ryż się nie przypalił. 
  • Kiedy danie uzyska odpowiednią, kremową konsystencję (ryż powinien zachować swój kształt), całość doprawiamy solą, pieprzem, parmezanem i masłem.
  • Danie serwujemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Jak zrobić risotto z warzywami?
 
Risotto z warzywami przygotowuje się podobnie do tego z kurczakiem. Wystarczy mięso zastąpić (lub dodać do niego) takie warzywa jak cukinia, bakłażan, pomidory, por czy papryka. Ważne, aby nie przesadzać z ilością dodatków – inaczej konsystencja zostanie zachwiana i wyjdzie nam pilaw.