Risotto to danie, które przygotowuje się stosunkowo długo. Jednak wysiłek, jaki mu poświęcimy, wart jest swojej ceny. Danie bowiem zachwyca swoją kremową konsystencją i wspaniałym smakiem. Jak je zrobić w wersji z kurczakiem?
Przepis na risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem to znakomita propozycja obiadowa dla całej rodziny. Wart je przygotować również na spotkanie w większym gronie. Goście z pewnością będą zachwyceni!
- Do przygotowania risotta z kurczakiem będą potrzebne: ryż lepkiej odmiany (np. arborio lub carnaroli), bulion z kurczaka, odrobina białego wytrawnego wina, cebulę, filet z kurczaka, grzyby leśne lub pieczarki (jeśli używamy suszonych – trzeba je wcześniej namoczyć), parmezan, masło, sól i pieprz do smaku.
- Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli.
- Dodajemy niepłukany ryż i całość zalewamy chochlą bulionu i odrobiną wina.
- Dusimy na małym ogniu.
- W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Gdy ryż wchłonie płyn – dolewamy kolejną chochlę bulionu i odrobinę wina, dorzucamy pokrojone grzyby i mięso.
- Risotto cały czas mieszamy, aby ryż się nie przypalił.
- Kiedy danie uzyska odpowiednią, kremową konsystencję (ryż powinien zachować swój kształt), całość doprawiamy solą, pieprzem, parmezanem i masłem.
- Danie serwujemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Jak zrobić risotto z warzywami?
Risotto z warzywami przygotowuje się podobnie do tego z kurczakiem. Wystarczy mięso zastąpić (lub dodać do niego) takie warzywa jak cukinia, bakłażan, pomidory, por czy papryka. Ważne, aby nie przesadzać z ilością dodatków – inaczej konsystencja zostanie zachwiana i wyjdzie nam pilaw.