Szarlotka sypana - o co chodzi w tym przepisie?
Przede wszystkim o prostotę! Jeśli wyrabianie ciasta, oczekiwanie na schłodzenie i przygotowywanie jabłek na szarlotkę Cię zniechęca, to jest najlepsza alternatywa dla pracochłonnego wypieku. Szarlotka sypana to ciasto, które uda się każdemu, w dodatku robi się je naprawdę szybko.
W przepisie na szarlotkę sypaną nie ma jajek. Całość spaja masło, które przecieka do niższych warstw ciasta. To dlatego nie musisz obawiać się, że z piekarnika wyjmiesz wypiek, który nie będzie się trzymał w formie - nie ma takiego ryzyka. Zobacz!
Szarlotka sypana - przepis
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 180 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 duże jabłka
Wykonanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej i wsyp do miski. Dodaj pozostałe składniki suche: kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Podziel na 3 części.
Krok 2:
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
Krok 3:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4:
Wsyp pierwszą część składników suchych do formy, na nie wyłóż połowę jabłek, oprósz cynamonem. Wysyp drugą część suchych składników, wyłóż drugą część jabłek, oprósz cynamonem. Wysyp resztę suchych składników. Zimne masło zetrzyj na tarce i przykryj nim wierzch ciasta.
Krok 5:
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Wypróbuj też inne przepisy na ciasta z jabłkami.