Jak zrobić mus jabłkowy?

Mus jabłkowy przygotowujemy z pokrojonych jabłek z dodatkiem soku z cytryny i cynamonu. Dusimy w garnku do miękkości przez 15-20 minut. Jak długo można go przechowywać? Sprawdź!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić mus jabłkowy?
fot. Fotolia
Klasyczny mus jabłkowy to idealna propozycja i zamiennik wysokokalorycznego musu czekoladowego, który jest wrogiem każdej diety. Możemy go przygotować z dowolnej odmiany jabłek i dodać później do ulubionych naleśników. Sprawdź, jak go zrobić!

Jak zrobić mus z jabłek?


1. Do przygotowania musu potrzebujemy dowolnej odmiany jabłek, odpowiedniej do poddania obróbce cieplnej. Dodatkowo sok z cytryny, który reguluje słodycz oraz mielony cynamon opcjonalnie.

2. Myjemy i obieramy jabłka, a następnie usuwamy gniazda nasienne.

3. Kroimy jabłka na cząstki lub w grubszą kostkę. Kształt nie ma znaczenia, ważne, aby kawałki były jednakowej wielkości i grubości, by równomiernie dusiły się w garnku.

4. Do większego garnka wkładamy pokrojone wcześniej owoce i zalewamy wodą tak, aby zakrywała całość. Taka ilość będzie wystarczająca, by nie doprowadzić do zbyt długiego gotowania.

5. Następnie dolewamy sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę soli. To zapobiegnie nadmiernej oksydacji oraz pozwoli na szybsze uduszenie jabłek.

6. Doprowadzamy powstałą masę do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy owoce przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, nie doprowadzając do przypalenia spodu.

7. Na koniec przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków zgniatamy jabłka do uzyskania gładkiego musu. Jednym z najprostszych sposobów jest wykorzystanie blendera ręcznego, za pomocą którego w szybki i prosty sposób otrzymamy mus. Jeżeli wolimy, aby pozostał w kawałkach, możemy pominąć ten etap.

8. Serwujemy schłodzony z dodatkiem mielonego cynamonu jako deser lub dodatek do naleśników.

Przechowywanie musu jabłkowego


W lodówce
  • Wcześniej przygotowany mus jabłkowy przechowujemy w szklanym lub plastikowym pojemniku, przykrytym szczelną pokrywką. Dla zachowania najlepszej jakości deseru, należy spożyć go w przeciągu dwóch tygodni.
 W zamrażarce
  • Porcjowany w plastikowych pojemniczkach mus jabłkowy możemy zamrozić. Tak przechowywany w dowolnej chwili może posłużyć jako nadzienie do naleśników lub masa do szarlotki.
  • Jeżeli nie dysponujemy dużą zamrażarką, warto sięgnąć po plastikowe woreczki strunowe i zamrozić mus na płasko. W ten sposób zaoszczędzimy miejsce. Jabłka należy spożyć w przeciągu 6 miesięcy, by zachowały  swoje wartości.
Wekowanie
  • Mus jabłkowy na zimę, to doskonały sposób przechowywania, który sprawdzi się za każdym razem. Wystarczy wypełnione słoiki zakręcić i zagotować w wodzie w temperaturze 70- 100 stopni Celsjusza przez 30 minut. Tak zapasteryzowane wytrzymają nawet rok.