Klasyczny mus jabłkowy to idealna propozycja i zamiennik wysokokalorycznego musu czekoladowego, który jest wrogiem każdej diety. Możemy go przygotować z dowolnej odmiany jabłek i dodać później do ulubionych naleśników. Sprawdź, jak go zrobić!
1. Do przygotowania musu potrzebujemy dowolnej odmiany jabłek, odpowiedniej do poddania obróbce cieplnej. Dodatkowo sok z cytryny, który reguluje słodycz oraz mielony cynamon opcjonalnie.
2. Myjemy i obieramy jabłka, a następnie usuwamy gniazda nasienne.
3. Kroimy jabłka na cząstki lub w grubszą kostkę. Kształt nie ma znaczenia, ważne, aby kawałki były jednakowej wielkości i grubości, by równomiernie dusiły się w garnku.
4. Do większego garnka wkładamy pokrojone wcześniej owoce i zalewamy wodą tak, aby zakrywała całość. Taka ilość będzie wystarczająca, by nie doprowadzić do zbyt długiego gotowania.
5. Następnie dolewamy sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę soli. To zapobiegnie nadmiernej oksydacji oraz pozwoli na szybsze uduszenie jabłek.
6. Doprowadzamy powstałą masę do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy owoce przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, nie doprowadzając do przypalenia spodu.
7. Na koniec przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków zgniatamy jabłka do uzyskania gładkiego musu. Jednym z najprostszych sposobów jest wykorzystanie blendera ręcznego, za pomocą którego w szybki i prosty sposób otrzymamy mus. Jeżeli wolimy, aby pozostał w kawałkach, możemy pominąć ten etap.
8. Serwujemy schłodzony z dodatkiem mielonego cynamonu jako deser lub dodatek do naleśników.
W lodówce
Jak zrobić mus z jabłek?
1. Do przygotowania musu potrzebujemy dowolnej odmiany jabłek, odpowiedniej do poddania obróbce cieplnej. Dodatkowo sok z cytryny, który reguluje słodycz oraz mielony cynamon opcjonalnie.
2. Myjemy i obieramy jabłka, a następnie usuwamy gniazda nasienne.
3. Kroimy jabłka na cząstki lub w grubszą kostkę. Kształt nie ma znaczenia, ważne, aby kawałki były jednakowej wielkości i grubości, by równomiernie dusiły się w garnku.
4. Do większego garnka wkładamy pokrojone wcześniej owoce i zalewamy wodą tak, aby zakrywała całość. Taka ilość będzie wystarczająca, by nie doprowadzić do zbyt długiego gotowania.
5. Następnie dolewamy sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę soli. To zapobiegnie nadmiernej oksydacji oraz pozwoli na szybsze uduszenie jabłek.
6. Doprowadzamy powstałą masę do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy owoce przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, nie doprowadzając do przypalenia spodu.
7. Na koniec przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków zgniatamy jabłka do uzyskania gładkiego musu. Jednym z najprostszych sposobów jest wykorzystanie blendera ręcznego, za pomocą którego w szybki i prosty sposób otrzymamy mus. Jeżeli wolimy, aby pozostał w kawałkach, możemy pominąć ten etap.
8. Serwujemy schłodzony z dodatkiem mielonego cynamonu jako deser lub dodatek do naleśników.
Przechowywanie musu jabłkowego
W lodówce
- Wcześniej przygotowany mus jabłkowy przechowujemy w szklanym lub plastikowym pojemniku, przykrytym szczelną pokrywką. Dla zachowania najlepszej jakości deseru, należy spożyć go w przeciągu dwóch tygodni.
- Porcjowany w plastikowych pojemniczkach mus jabłkowy możemy zamrozić. Tak przechowywany w dowolnej chwili może posłużyć jako nadzienie do naleśników lub masa do szarlotki.
- Jeżeli nie dysponujemy dużą zamrażarką, warto sięgnąć po plastikowe woreczki strunowe i zamrozić mus na płasko. W ten sposób zaoszczędzimy miejsce. Jabłka należy spożyć w przeciągu 6 miesięcy, by zachowały swoje wartości.
- Mus jabłkowy na zimę, to doskonały sposób przechowywania, który sprawdzi się za każdym razem. Wystarczy wypełnione słoiki zakręcić i zagotować w wodzie w temperaturze 70- 100 stopni Celsjusza przez 30 minut. Tak zapasteryzowane wytrzymają nawet rok.