Sztuka kiszenia

W ogrodach i na straganach łatwo już o doskonałe ogórki. Kiszenie to idealny sposób ich przygotowania - podpowiadamy, jak zamknąć lato z warzywami (i cytrynami!) w słoiku!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sztuka kiszenia

Wszyscy wiedzą, że ogórek ma zielony garniturek i czapkę, i sandały – po prostu zielony jest cały. Nie tylko piosenka „Wąsaty ogórek” sławi nasze warzywo. Okazuje się, że w Kruszewie organizuje się imprezy pt. „Dzień ogórka”, w Zielonej Górze jeszcze niedawno przeprowadzono konkurs na wiersz o kiszeniu ogórków, a Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało na listę produktów tradycyjnych Ogórki kwaszone spod Wielunia oraz Ogórki kiszone „osieckie”.

Ogórki małosolne i kiszone Ogórki kiszone w wiaderku

Zobacz przepis na Ogórki małosolne i kiszone i Ogórki kiszone w wiaderku od Gosi56.

Kisić można jednak nie tylko ogórki - jak pisze Pyza: "Poza popularną białą kapustą i ogórkami możemy zakisić kapustę czerwoną, włoską, czosnek, cukinię, pomidory, paprykę, buraki ćwikłowe, świeże oliwki a także owoce takie jak jabłka, gruszki czy śliwki. Można też kisić grzyby - doskonale nadają się do tego celu np. rydze i opieńki.

Przygotowując się do kiszenia należy starannie przygotować wszystkie produkty, muszą być świeże i całkowicie zdrowe a naczynia po dokładnym umyciu należy wyparzyć. W procesie kiszenia biorą udział bakterie kwasu mlekowego, które rozwijają się w środowisku beztlenowym i dlatego produkty do kiszenia, umieszczone w słojach, kamiennych garnkach czy beczkach, muszą być zalane słoną zalewą w całości, przykrywając je dokładnie."

Przeczytajcie więcej w poradzie Jedzmy kiszonki dla zdrowia i urody >>>

Kapusta kiszona domowa wg Buni : Kiszone pomidory

Polecamy też przepisy na inne kiszone warzywa - Kiszonego kalafiora od Zewy, Kiszoną domową kapustę według Buni i Kiszone pomidory Pyzy.

Kiszonka inspirowana Kim-Chi Ogórki kiszone z pepperoni. Kiszona papryka w słoikach na zimę Kiszone cytryny

Co jeszcze? Kiszonka inspirowana Kim-Chi raz jeszcze od Babcigramolki, Ogórki kiszone z pepperoni jaNiny, Kiszona papryka Reniz oraz Kiszone cytryny.