Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Ciasto drożdżowe dzieli się na mniejsze kawałki. Drożdżówki piecze się następnie przez 20 minut w piekarniku. Słodkie bułki można zrobić bez dodatków, z kruszonką lub owocami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić bułeczki drożdżowe?
fot. Fotolia
Drożdżówki robi się na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnych, przypominających płaskie ciastka z nadzieniem na wierzchu, można je przygotować także w formie bułeczek. W ten sposób robi się nie tylko wersje bez dodatków, ale również te z kruszonką lub owocami, w tym jagodzianki.

Jaka mąka do ciasta drożdżowego?

Do ciasta drożdżowego najlepiej wykorzystać mąkę pszenną o niskich typach: 500 lub 550. Można także sięgnąć po lekkie mąki bezglutenowe, np. kukurydzianą, ryżową lub jaglaną. Do tego rodzaju wypieków lepiej nie sięgać po mąki chlebowe lub ciężkie, takie jak gryczana.

Jak upiec bułeczki drożdżowe?

Bułeczki drożdżowe przygotowuje się błyskawicznie. Kluczem do sukcesu jest dobrze wyrośnięte ciasto, które po upieczeniu będzie pulchne.
  • Do zrobienia drożdżówek będą potrzebne: 2 szklanki mąki, 0,5 kostki masła, świeże drożdże (ok. 40 g), ciepłe mleko (ok. 1 szklanki), 2 jajka oraz cukier. Ważne są również ewentualne dodatki: kruszonka, jagody, wiśnie lub inne owoce.
  • Do mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Mieszankę odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło i zaczyn drożdżowy. Wbijamy jajka i całość zagniatamy na gładkie ciasto.
  • Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Jeśli chcemy zrobić bułeczki z nadzieniem – każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie i całość zlepiamy tak, by utworzyć bułkę.
  • Bułeczki wykładamy na blachę do pieczenia, opcjonalnie posypujemy kruszonką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
  • Po tym czasie blachę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i drożdżówki pieczemy przez ok. 20-30 minut.
  • Upieczone studzimy w piekarniku. Smacznego!

Jak długo piec ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe, w zależności od wielkości drożdżówek, piecze się około 20-30 minut. W przypadku tradycyjnych ciastek czas ten może być krótszy, w przypadku większych bułeczek – dłuższy.