Jak regularne ćwiczenia wpływają na nasze ciało
Kiedy przyzwyczajamy nasze ciało do częstych treningów, powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że będzie ono potrzebowało również większej ilości kalorii, mikroelementów, witamin oraz minerałów, które odpowiadają za regenerację mięśni i prawidłową pracę układu odpornościowego. Tego materiału budulcowego a zarazem regeneracyjnego musimy, co więcej - nawet powinniśmy - szukać w jedzeniu. Podpowiadamy, co i w jakich ilościach powinniśmy spożywać.
Najpotrzebniejsze składniki w diecie sportowca amatora
Powszechny jest pogląd, że węglowodany są złe i nie pomagają w utrzymaniu zdrowej diety. Nie możemy ich jednak skreślać, ponieważ to właśnie węglowodany złożone działają jak paliwo dla ludzkiego ciała. Odpowiadają bowiem za poziom glukozy we krwi - gdy jest jej zbyt mało tracimy siłę do działania.
Węglowodanów złożonych powinniśmy szukać w produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach (np. jabłkach czy pomarańczach). Spożywane przed treningiem uodpornią nas na spadki energii i sprawią, że będziemy ćwiczyć z uśmiechem na ustach.
Nie zapominajmy także o białku, które jest budulcem ludzkich mięśni. Najlepiej przyjmować je po treningu, wtedy regeneracja jest przyśpieszona, a my nie odczuwamy niedogodności po przetrenowaniu. Białko w najszybciej przyswajalnej postaci znajdziemy w nabiale.
Na koniec zostawiliśmy tłuszcze, które spożywane w odpowiednich ilościach, przydadzą się do odbudowy powłoki hydrolipidowej, uelastycznią naszą skórę i pozytywnie wpłyną na urodę. Szczególnie cenne są kwasy omega-3, dlatego nie zapominajmy o nich i jedzmy dużo ryb, naturalnych olei - możemy także skusić się na odpowiednie suplementy dla osób ćwiczących.
Uprawiając sport zużywamy większą ilość kalorii, niż gdybyśmy prowadzili spokojny tryb życia. Dlatego planując codzienne menu musimy wziąć to pod uwagę i dostarczyć organizmowi cennych składników. Powiedzcie, jak to wygląda w Waszych domach?
Nie wiesz jak zacząć ćwiczyć? My Ci pomożemy! >>>
Kiedy przyzwyczajamy nasze ciało do częstych treningów, powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że będzie ono potrzebowało również większej ilości kalorii, mikroelementów, witamin oraz minerałów, które odpowiadają za regenerację mięśni i prawidłową pracę układu odpornościowego. Tego materiału budulcowego a zarazem regeneracyjnego musimy, co więcej - nawet powinniśmy - szukać w jedzeniu. Podpowiadamy, co i w jakich ilościach powinniśmy spożywać.
Najpotrzebniejsze składniki w diecie sportowca amatora
Powszechny jest pogląd, że węglowodany są złe i nie pomagają w utrzymaniu zdrowej diety. Nie możemy ich jednak skreślać, ponieważ to właśnie węglowodany złożone działają jak paliwo dla ludzkiego ciała. Odpowiadają bowiem za poziom glukozy we krwi - gdy jest jej zbyt mało tracimy siłę do działania.
Węglowodanów złożonych powinniśmy szukać w produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach (np. jabłkach czy pomarańczach). Spożywane przed treningiem uodpornią nas na spadki energii i sprawią, że będziemy ćwiczyć z uśmiechem na ustach.
Nie zapominajmy także o białku, które jest budulcem ludzkich mięśni. Najlepiej przyjmować je po treningu, wtedy regeneracja jest przyśpieszona, a my nie odczuwamy niedogodności po przetrenowaniu. Białko w najszybciej przyswajalnej postaci znajdziemy w nabiale.
Na koniec zostawiliśmy tłuszcze, które spożywane w odpowiednich ilościach, przydadzą się do odbudowy powłoki hydrolipidowej, uelastycznią naszą skórę i pozytywnie wpłyną na urodę. Szczególnie cenne są kwasy omega-3, dlatego nie zapominajmy o nich i jedzmy dużo ryb, naturalnych olei - możemy także skusić się na odpowiednie suplementy dla osób ćwiczących.
Uprawiając sport zużywamy większą ilość kalorii, niż gdybyśmy prowadzili spokojny tryb życia. Dlatego planując codzienne menu musimy wziąć to pod uwagę i dostarczyć organizmowi cennych składników. Powiedzcie, jak to wygląda w Waszych domach?
Nie wiesz jak zacząć ćwiczyć? My Ci pomożemy! >>>
Nina W.
karola25
Dinah
Malinova