Chiński wynalazek
Jest to koagulat mleka sojowego, czyli coś w rodzaju twarogu z soi. Został wynaleziony przez chińskiego mnicha Liu Ana w 164 r n.e. W Chinach występuje pod nazwą Doufu. Jest bardzo cenionym i niedrogim źródłem białka, sam w sobie ma niewiele kalorii i tłuszczu, ale uwaga, łatwo nasiąka olejem podczas smażenia i wtedy staje się bombą kaloryczną. Nie zawiera cholesterolu.
Jak powstaje mleko sojowe
Mleko sojowe otrzymuje się z fasoli sojowej, którą moczy się w wodzie przez dobę. Następnie fasolę się mieli i łączy z wodą. Powstały w ten sposób płyn jest filtrowany.
Powstawanie tofu
Mleko sojowe odstawia się aby się zsiadło a następnie wlewa do forem. W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu.
Świeże tofu sprzedaje się w sosie własnym. Po odsączeniu wody ser należy umyć, pokroić w kostkę. Można dodatkowo wycisnąć z tofu wodę ściskając między dwoma talerzami lub deskami. Do gotowania powinno się wybierać jędrne, zwarte kawałki. Samo tofu jest prawie bez smaku ale łatwo przechodzi smakiem sosów i marynat.
Jest to koagulat mleka sojowego, czyli coś w rodzaju twarogu z soi. Został wynaleziony przez chińskiego mnicha Liu Ana w 164 r n.e. W Chinach występuje pod nazwą Doufu. Jest bardzo cenionym i niedrogim źródłem białka, sam w sobie ma niewiele kalorii i tłuszczu, ale uwaga, łatwo nasiąka olejem podczas smażenia i wtedy staje się bombą kaloryczną. Nie zawiera cholesterolu.
Jak powstaje mleko sojowe
Mleko sojowe otrzymuje się z fasoli sojowej, którą moczy się w wodzie przez dobę. Następnie fasolę się mieli i łączy z wodą. Powstały w ten sposób płyn jest filtrowany.
Powstawanie tofu
Mleko sojowe odstawia się aby się zsiadło a następnie wlewa do forem. W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu.
Świeże tofu sprzedaje się w sosie własnym. Po odsączeniu wody ser należy umyć, pokroić w kostkę. Można dodatkowo wycisnąć z tofu wodę ściskając między dwoma talerzami lub deskami. Do gotowania powinno się wybierać jędrne, zwarte kawałki. Samo tofu jest prawie bez smaku ale łatwo przechodzi smakiem sosów i marynat.
iwi69
Paola
Kupuję też często tofu naturalne, kroję w kostkę i marynuję w sosie sojowym - a potem do surówek :)
Gość