Tofu

  • 3

Jest to koagulat mleka sojowego, czyli coś w rodzaju twarogu z soi.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tofu
Chiński wynalazek

Jest to koagulat mleka sojowego, czyli coś w rodzaju twarogu z soi. Został wynaleziony przez chińskiego mnicha Liu Ana w 164 r n.e. W Chinach występuje pod nazwą Doufu. Jest bardzo cenionym i niedrogim źródłem białka, sam w sobie ma niewiele kalorii i tłuszczu, ale uwaga, łatwo nasiąka olejem podczas smażenia i wtedy staje się bombą kaloryczną. Nie zawiera cholesterolu.

Jak powstaje mleko sojowe

Mleko sojowe otrzymuje się z fasoli sojowej, którą moczy się w wodzie przez dobę. Następnie fasolę się mieli i łączy z wodą. Powstały w ten sposób płyn jest filtrowany.

Powstawanie tofu

Mleko sojowe odstawia się aby się zsiadło a następnie wlewa do forem. W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu.

Świeże tofu sprzedaje się w sosie własnym. Po odsączeniu wody ser należy umyć, pokroić w kostkę. Można dodatkowo wycisnąć z tofu wodę ściskając między dwoma talerzami lub deskami. Do gotowania powinno się wybierać jędrne, zwarte kawałki. Samo tofu jest prawie bez smaku ale łatwo przechodzi smakiem sosów i marynat.