Kilka słów o topinamburze
Jest to roślina pastewna, inaczej nazywana "słonecznikiem bulwiastym". Topinambur został rozpowszechniony na wielu kontynentach jako roślina jadalna i ozdobna. Na masową skalę uprawiany jest w Amryce Północnej. Do naszego kraju został sprowadzony w pierwszej połowie XVIII wieku, wtedy jeszcze jako roślina dekoracyjna. Topinambur nie potrzebuje dużo, by rosnąć. W ostatnich latach zauważono znaczny jego rozrost na przeróżnych obszarach.
Pochodzenie
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. To tam, w czasach jeszcze przed Kolumbem był wykorzystywany i uprawiany przez Indian. Na początku XVII w. topinambur został sprowadzony do Europy, początkowo do Francji, skąd rozpoczął ekspansję na resztę świata. Roślina ta do Polski została sprowadzona ok. roku 1730 i od tego czasu jest też u nas uprawiana - szczególnie w okolicach górskich. Topinambur w Polsce (ale też w innych częściach świata) jest zagrożeniem dla typowych w danym kraju upraw i mówi się o potrzebie zaniechania uprawiania go w miejscach chronionych.
Zastosowanie w kuchni
Słonecznik bulwiasty w gastronomii ma wiele zastosowań. Niestety, warzywo to jest dość rzadko spotykane na polskich stołach, a szkoda - ma wiele walorów smakowych, którymi może się pochwalić. Jego bulwy, które są przede wszystkim używane do przygotowania dań, mają słodki, orzechowy smak. Aby wyśmienicie smakowały, muszą być uprzednio ugotowane na parze lub upieczone. Należy uważać na to, by nie rozgotować bulwy topinamburu, w przeciwnym razie zamieni się on w papkę.
Warto dodać do potrawy z topinamburem gałkę muszkatołową. Podkreśli niesamowity smak tego warzywa. W różnych częściach Europy można spotkać dania takie jak: zupy z topinambura, frytki, chipsy. We Francji stosowany jest też do surówek. Warto wspomnieć, że zjedzenie warzywa w postaci surowej może doprowadzić do wzdęć, dlatego należy tego unikać.
Można spotkać pełno znakomitych przepisów na wykorzystanie topinamburu. Warto wspomnieć tu m. in.: liczne sałatki z topinamburem z dodatkiem awokado lub ciecierzycą, kremowe zupy z topinamburem, stek wołowy na puree z topinamburu albo topinambur w zapiekance makaronowej. Dań z wykorzystaniem tego niezwykłego składnika jest mnóstwo.
Inne zastosowanie topinamburu
Topinambur jest nie tylko rośliną jadalną, ale także leczniczą, pastewną i przemysłową.
W lecznictwie wzmacnia nasz układ immunologiczny. Ma wiele cennej witamin B, która odpowiada za prawidłową pracę układu mięśniowego i nerwowego. Jest także doskonałym źródłem wapnia, potasu czy żelaza. Zawiera cenną dla cukrzyków inulinę, która obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność pokarmów, które spożywamy.
W przemyśle zaś wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji alkoholi, które powstają z bulw topinamburu. Z biomasy tego warzywa wytwarzany jest także dodatek do paliwa. Jego łodygi i liście znajdują zastosowanie w pokarmie dla zwierząt w gospodarstwie m. in. jako pasza dla bydła. Naukowcy odkryli także zastosowanie topinamburu w energetyce.
Z kolei w ogrodnictwie używany jest nie tylko ze względu na walory jadalne, ale także jako piękna roślina ozdobna. Jego żółte kwiaty mogą osiągnąć wysokość nawet 5 metrów! Wyglądają bardzo uroczo i w cudowny sposób zdobią ogród.
Tak jak już wspomniałam wielokrotnie, topinambur jest pysznym warzywem, które coraz częściej możemy spotkać w restauracjach i rozkoszować się jego nieziemskim smakiem. Warto posadzić go sobie w ogrodzie - będzie cieszyć oko i żołądek.
Polecamy: czym jest topinambur? >>>
Zdjęcia: Fotolia
Jest to roślina pastewna, inaczej nazywana "słonecznikiem bulwiastym". Topinambur został rozpowszechniony na wielu kontynentach jako roślina jadalna i ozdobna. Na masową skalę uprawiany jest w Amryce Północnej. Do naszego kraju został sprowadzony w pierwszej połowie XVIII wieku, wtedy jeszcze jako roślina dekoracyjna. Topinambur nie potrzebuje dużo, by rosnąć. W ostatnich latach zauważono znaczny jego rozrost na przeróżnych obszarach.
Pochodzenie
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. To tam, w czasach jeszcze przed Kolumbem był wykorzystywany i uprawiany przez Indian. Na początku XVII w. topinambur został sprowadzony do Europy, początkowo do Francji, skąd rozpoczął ekspansję na resztę świata. Roślina ta do Polski została sprowadzona ok. roku 1730 i od tego czasu jest też u nas uprawiana - szczególnie w okolicach górskich. Topinambur w Polsce (ale też w innych częściach świata) jest zagrożeniem dla typowych w danym kraju upraw i mówi się o potrzebie zaniechania uprawiania go w miejscach chronionych.
Zastosowanie w kuchni
Słonecznik bulwiasty w gastronomii ma wiele zastosowań. Niestety, warzywo to jest dość rzadko spotykane na polskich stołach, a szkoda - ma wiele walorów smakowych, którymi może się pochwalić. Jego bulwy, które są przede wszystkim używane do przygotowania dań, mają słodki, orzechowy smak. Aby wyśmienicie smakowały, muszą być uprzednio ugotowane na parze lub upieczone. Należy uważać na to, by nie rozgotować bulwy topinamburu, w przeciwnym razie zamieni się on w papkę.
Warto dodać do potrawy z topinamburem gałkę muszkatołową. Podkreśli niesamowity smak tego warzywa. W różnych częściach Europy można spotkać dania takie jak: zupy z topinambura, frytki, chipsy. We Francji stosowany jest też do surówek. Warto wspomnieć, że zjedzenie warzywa w postaci surowej może doprowadzić do wzdęć, dlatego należy tego unikać.
Można spotkać pełno znakomitych przepisów na wykorzystanie topinamburu. Warto wspomnieć tu m. in.: liczne sałatki z topinamburem z dodatkiem awokado lub ciecierzycą, kremowe zupy z topinamburem, stek wołowy na puree z topinamburu albo topinambur w zapiekance makaronowej. Dań z wykorzystaniem tego niezwykłego składnika jest mnóstwo.
Inne zastosowanie topinamburu
Topinambur jest nie tylko rośliną jadalną, ale także leczniczą, pastewną i przemysłową.
W lecznictwie wzmacnia nasz układ immunologiczny. Ma wiele cennej witamin B, która odpowiada za prawidłową pracę układu mięśniowego i nerwowego. Jest także doskonałym źródłem wapnia, potasu czy żelaza. Zawiera cenną dla cukrzyków inulinę, która obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność pokarmów, które spożywamy.
W przemyśle zaś wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji alkoholi, które powstają z bulw topinamburu. Z biomasy tego warzywa wytwarzany jest także dodatek do paliwa. Jego łodygi i liście znajdują zastosowanie w pokarmie dla zwierząt w gospodarstwie m. in. jako pasza dla bydła. Naukowcy odkryli także zastosowanie topinamburu w energetyce.
Z kolei w ogrodnictwie używany jest nie tylko ze względu na walory jadalne, ale także jako piękna roślina ozdobna. Jego żółte kwiaty mogą osiągnąć wysokość nawet 5 metrów! Wyglądają bardzo uroczo i w cudowny sposób zdobią ogród.
Tak jak już wspomniałam wielokrotnie, topinambur jest pysznym warzywem, które coraz częściej możemy spotkać w restauracjach i rozkoszować się jego nieziemskim smakiem. Warto posadzić go sobie w ogrodzie - będzie cieszyć oko i żołądek.
Polecamy: czym jest topinambur? >>>
Zdjęcia: Fotolia
karola25
LauraLaura