Do XVIII wieku Europa znała jedynie poziomki. Truskawki na nasze stoły trafiły zaś niewiele ponad dwieście lat temu. W XVII wieku europejscy podróżnicy przywieźli z Ameryki Północnej poziomke wirginijską, a później chilijską, która miała wyjatkowo duże owoce. To właśnie ze skrzyżowania tych dwóch odmian powstała znana nam dzisiaj truskawka. Nad Wisłą zyskały te owoce od razu ogromne powodzenie ze względu na niepowtarzalny orzeźwiający smak. Nic w tym dziwnego, bo oprócz tego, że truskawki są pyszne są także niezmiernie zdrowe. Owoce zawierają dużo witaminy C i B2 oraz A i B1. To także niewyczerpalne źródło potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Truskawki działaja krwiotwórczo i wzmacniająco. Polecane są osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm oraz uskarzającym się nawątrobę i nerki. w kuchni truskawki są zaś nieocenionym składnikiem sałatek, przystawek, zup, deserów, ciast i napojów.