Typowa mąka.

  • 1

Typ mąki pszennej określa się na podstawie substancji mineralnych.Wyróżnić można następujące typy mąki:tortowa,poznańska,wrocławska itp.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Typowa mąka.
Typ mąki pszennej określamy na podstawie substancji mineralnych.Wyróżniamy następujące typy: 1.450 tortowa-do wypieków ciast biszkoptowych oraz francuskich, 2.500 poznańska- do klusek różnego rodzaju i makaronów, 3.500 wrocławska-do wypieku kruchych ciast, 4.500 krupczatka-też do ciast kruchych i pierogów, 5.550 luksusowa- do ciast drożdżowych i knedli, 6.750 chlebowa, 7 1500 sitkowa, 8.1850-graham, 9.2000-razowa, 10.typ mąki pow.650-do wypieku pieczywa. Ta notka pochodzi ze starego wycinku z gazet.